Se suposa que el delicte de "desordres públics agreujats" rebaixarà la pena de presó i inhabilitació a un màxim de cinc anys, però hi ha persones com Lluís Llach que pensen que la reforma de la sedició amaga alguna cosa: "L'operació sedició tendirà a permetre l'extradició del Molt Honorable President a l'exili (Carles Puigdemont) i els Honorables consellers que l'acompanyen (Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig)". "I, també, la repressió de la participació popular en el moviment d'alliberament nacional. Una escapçada per dalt i per baix", ha afegit en una piulada d'aquest divendres. Recordem que el mateix PSOE s'ha vantat de facilitar l'extradició d'exiliats amb la reforma, quan Patxi López ha assegurat que "s'han acabat els santuaris pels qui atempten contra l'ordre públic".

TUIT LluisLlach
Lluís Llach, sobre la reforma de la sedició / @lluis_llach

És per això que Llach ha reconegut que, "com a triler", Pedro Sánchez és "prou bo". "En veure el que arribarà dels tribunals europeus, intenta salvaguardar l'executiu hispànic canviant la legislació perquè tot segueixi igual. La seva estratègia és bona; la d'aquí, un espant", ha conclòs en una altra piulada. Sigui com sigui, els experts en dret encara analitzen com afecta la reforma de la sedició als condemnats pel procés i els exiliats i es fan diferents preguntes: "Derogada la sedició, què passa amb la malversació?", per exemple.

TUIT LluisLlach
Lluís Llach, sobre la reforma de la sedició / @lluis_llach

El debat va començar aquest dijous vespre, quan el president del govern espanyol va anunciar una reforma per canviar la sedició a "desordres públics agreujats". Però no va donar més detalls i hem hagut d'esperar fins a aquest divendres al matí per conèixer concretament la proposta de reforma del Codi Penal que deroga la sedició, que inclou la reforma del delicte de desordres públics. Una passa endavant que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat. És així com ha reivindicat la taula de diàleg i ha arribat a assegurar que la sedició ha quedat eliminada. Tanmateix, ha avisat que "caldrà fer més".

LLuny de l'entusiasme tant d'Aragonès com d'ERC, molts independentistes han mostrat el seu rebuig a la iniciativa legislativa i Junts ha avisat que cap partit català pot acceptar que el 2017 hi va haver delicte. La presidenta del partit, Laura Borràs, ha alertat que "el remei dels desordres públics" pot ser pitjor que "la malaltia de la sedició". I el secretari general de la formació, Jordi Turull, ha reiterat que "el que va passar l'1-O no és delicte". D'altra banda, la CUP ha retret "un intercanvi de cromos" amb el PSOE a canvi dels pressupostos.