La líder de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha enviat un avís aquest divendres a Esquerra Republicana després que el PSOE i Podemos hagin presentat una proposició de llei per derogar el delicte de sedició. “Cap partit català pot acceptar que el que va passar la tardor del 2017 mereix un sol dia de presó”. De la mateixa manera, ha asseverat que “cap partit democràtic espanyol” pot considerar que hi va haver delicte durant aquelles setmanes. “Nosaltres no assumirem com a delicte un fet que no ho és”, ha afirmat. 

🔴 Reforma del delicte de sedició, última hora | DIRECTE

Nogueras ha recordat que no només Junts es pronuncia d’aquesta manera. “També ho diu Alemanya, les resolucions de l’ONU i el Consell d’Europa”, ha afegit; a més de fer befa sobre el canvi de nom del delicte: “Li diguin com li diguin o li posin el nom que li posin -sedició, sedicioneta, desordres públics agreujats-, la tardor del 2017 no hi va haver delicte”. La portaveu de Junts a la cambra baixa ha manifestat també que la seva formació no s’ha sorprès per la maniobra de l’estat espanyol però ha insistit que “el que no és acceptable és que ho faci amb el suport de partits catalans”.

Així s’ha pronunciat Nogueras després que el PSOE i Podemos hagin registrat al Congrés dels Diputats una proposta de llei que ha de servir per derogar la sedició i introduir un nou delicte, el de “desordres públics agreujats”. Es tracta d'un canvi amb unes penes rebaixades i amb una redacció per estar “homologat” a les democràcies europees.

Així és el delicte de desordres públics agreujats

El text indica que es castigarà amb una pena de presó de sis mesos a tres anys aquells que “actuant en grup i amb la finalitat d’atemptar contra la pau pública, executin actes de violència o intimidació sobre les persones o les coses, o obstaculitzant vies públiques ocasionant un perill per la vida o la salut de les persones, o bé envaint instal·lacions o edificis”. La proposició concreta que aquests fets es castigaran amb penes de presó de tres a cinc anys i inhabilitació especial per a càrrec o lloc de feina públic quan es cometin per una multitud amb un nombre, organització o propòsit idonis per afectar greument l’ordre públic.

Es tracta d’un text que contempla que la pena augmenti si s’utilitzen “instruments perillosos”, i encara més si el que s’utilitza són armes de foc. La proposició també demana castigar amb una pena de mig any a dos anys de presó a aquells que en un lloc concorregut provoquin una allau, estampida o reacció similar en el públic que posi en perill la vida o la salut de les persones.