El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que aquest divendres el PSOE i Podemos presentaran al Congrés dels Diputats una iniciativa legislativa per reformar el delicte de sedició. Passarà a dir-se, si la proposta prospera, “desordres públics agreujats”.

🔴 Reforma del delicte de sedició, última hora | DIRECTE
 

El cap de l’executiu ha dit que des de la Moncloa hi ha la intenció “d’homologar el Codi Penal espanyol a altres democràcies europees” i ha negat que el gest sigui per seduir Esquerra Republicana. Així mateix, Sánchez ha assegurat que aquesta reforma permetria que les penes relacionades amb aquest delicte serien més similars a les d'altres estats europeus "als quals ens volem assemblar".

 

En una entrevista al programa Al Rojo Vivo, el president espanyol ha assegurat que no es tracta d'un gest per assegurar-se el suport d'Esquerra Republicana a la cambra baixa. "Sempre hem reivindicat aquesta voluntat d'homologació amb Europa si hi ha la majoria parlamentària suficient per tirar-la endavant", ha afirmat, a més d'assenyalar que "en les darreres setmanes han aparegut grups que s'hi han mostrat a favor".

Així mateix, i per desmarcar-se d'ERC, ha recordat que "des de l'independentisme es demana l'amnistia, no la reforma del delicte de sedició, i això no té cabuda dins la nostra Constitució". "És un delicte que es va redactar l'any 1822, quan a Espanya es produïen alçaments militars", ha etzibat per reforçar amb autoritat el seu argumentari.

El PP, com no podia ser d'una altra manera, no ha trigat gaire a respondre a l'anunci del president del govern espanyol, que ha qualificat d'una "humiliació" a l'Estat. Pedro Sánchez, no obstant això, ha convidat els populars a "fer una reflexió". "Aquest problema no l'he creat jo", ha dit el cap de l'executiu espanyol en referència al conflicte polític entre Catalunya i Espanya; i ha assenyalat Mariano Rajoy com a culpable, per la seva gestió quan ell ocupava la Moncloa. Ha afegit també que l'any 2017 el PSOE va decidir donar suport a l'aplicació de l'article 155 "perquè creia que era el millor pel país", i li ha demanat al partit d'Alberto Núñez Feijóo un gest en la mateixa direcció. 

En una piulada al seu compte de Twitter, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat l'anunci que ha fet aquest dijous Pedro Sánchez, i ha valorat "l'eliminació del delicte de sedició com un pas indispensable en la desjudicialització". "Continuem treballant per acabar completament amb la repressió i poder votar en un referèndum; per resoldre el conflicte polític i per la llibertat", ha afegit.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el seu partit, Esquerra Republicana, que ha valorat "molt positivament" aquesta reforma anunciada per Sánchez. "És un gran pas, imprescindible en la direcció  per acabar amb la repressió política pel conflicte entre l'Estat i Catalunya", afirma la formació republicana.