Pere Aragonès ha assegurat que "l'eliminació del delicte de sedició és un pas indispensable en la desjudicialització", després de l'anunci de Pedro Sánchez sobre la reforma per canviar la sedició a "desordres públics agreujats". "Continuem treballant per acabar completament amb la repressió i poder votar en un referèndum. Per resoldre el conflicte polític i per la llibertat", ha afegit el president de la Generalitat en una piulada aquest dijous vespre, després de l'entrevista del president del govern espanyol al programa especial d'Al rojo vivo (La Sexta).

TUIT Pere Aragones
Pere Aragonès, sobre el delicte de sedició / @perearagones

Per la seva banda, des d'ERC han valorat "molt positivament la supressió del delicte de sedició del Codi Penal". Els republicans han celebrat que "l'eliminació de la sedició és una gran passa endavant, una passa imprescindible en la direcció d'acabar amb la repressió política pel conflicte entre l'estat espanyol i Catalunya", segons un missatge remès als mitjans de comunicació. "No hauria estat possible sense la negociació política entre ambdós governs i no hauria estat possible sense l'aposta d'Esquerra Republicana per la via negociada per acabar amb la repressió", han afegit, en referència a la taula de diàleg. Llavors, han reiterat que "l'amnistia i l'autodeterminació" són el seu objectiu i que seguiran "treballant".

Junqueras celebra "l'eliminació"

En aquesta línia s'ha expressat també el president d'ERC, Oriol Junqueras, que ha defensat que "avançar en la desjudicialització sempre és positiu perquè aporta justícia allà on hi ha injustícia". "Per això, els republicans i republicanes celebrem l'eliminació de la sedició. I seguirem treballant la via de la negociació política per assolir l'amnistia i l'autodeterminació", ha conclòs en una piulada.

TUIT Oriol Junqueras
Oriol Junqueras, sobre el delicte de sedició / @junqueras

La cosa és que el president del govern espanyol ha avançat que presentarà aquest divendres una iniciativa per reformar el delicte de sedició. Concretament, el PSOE i Unidas Podemos portaran la iniciativa legislativa al Congrés dels Diputats per "reemplaçar-lo per un delicte homologable al qual tenen altres democràcies europees" — com Alemanya, França, Bèlgica o Itàlia. Segons ha anunciat aquest dijous en un programa especial d'Al rojo vivo (La Sexta), la reforma serà per canviar la sedició a "desordres públics agreujats". També ha reivindicat "la Catalunya del 2022" davant de la del 2017 i ha afirmat que ara "hi ha una majoria (de catalans) que veu el projecte d'Espanya com a compartit".