El portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López, s’ha vantat aquest divendres d’haver facilitat l’extradició dels líders independentistes exiliats a través de la reforma del delicte de sedició. En una roda de premsa a la cambra baixa, López ha intentat guanyar-se el favor de les dretes recordant que l’any 2017, a causa de tenir un delicte al Codi Penal espanyol anacrònic, les extradicions no van ser possibles perquè el delicte de sedició no s’homologava a Europa. “Amb aquesta reforma no tornarà a passar i no tornarà a haver-hi santuaris pels qui atempten contra l’ordre públic”, ha afegit el diputat socialista.

 

“Seria bo recordar que l’any 2017 es va obrir un enorme debat entre juristes sobre els tipus de delictes que s’havien d’aplicar, i vam veure com, per no existir el delicte de sedició en altres països europeus, la col·laboració no va ser possible perquè es requeria un delicte homologable, i això és el que no va permetre les extradicions, ja que tampoc no es complia el requisit de doble incriminació que s’exigeix a les euroordres”, ha lamentat Patxi López durant el seu discurs. Ho ha dit quan ell mateix ha tret el tema sobre les queixes i els problemes que això li generarà al PSOE amb el PP.

🔴 Reforma del delicte de sedició, última hora | DIRECTE

Segons López, la proposta que el PSOE ha presentat del bracet de Podemos busca “resoldre algunes llacunes” del Codi Penal espanyol, així com “actualitzar” allò que “genera disfuncions”. Així mateix ha assegurat que la proposta té la voluntat “d’harmonitzar” i aconseguir que les lleis espanyoles vagin d’acord “amb la realitat històrica actual”. “Es tracta d’un delicte que ara mateix fa exactament 200 anys que està en el nostre Codi Penal”, ha asseverat, a més de lamentar que “altres països ho han anat actualitzant”, mentre que no ha passat el mateix a l’estat espanyol. De fet, aquest dijous el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va dir que el delicte es va redactar “quan a Espanya es produïen alçaments militars”.

D’altra banda, López ha lamentat que al PSOE “se l’acusi de vendre’s a l’independentisme”, i ha fet servir un dels arguments estrella dels socialistes per defensar les seves posicions davant del conflicte entre Catalunya i Espanya: “Catalunya està avui millor que el 2017”. Ha afirmat que “ara la convivència a Catalunya no està fracturada, i ha estat gràcies al lideratge de Pedro Sánchez per recuperar la política i el diàleg”.

També ha carregat contra el PP per haver afirmat que “un altre PSOE” no tocaria el delicte de sedició. “Aquest és el PSOE de sempre, el que no s’amaga quan hi ha un problema”, ha afegit. En les darreres setmanes, Pedro Sánchez ha preguntat en diverses ocasions al PP si prefereixen l’Espanya i la Catalunya de 2017 o la de 2022 per defensar-se dels seus atacs.