El diputat de la CUP Carles Riera ha retret a ERC que vengui com a "victòria política" els "jocs malabars" del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el PSOE. Ho ha dit en declaracions a La2 i Ràdio 4 en relació a la reforma del delicte de sedició, una reforma que ha apuntat que el que acabarà sent és una substitució del delicte per un altre, amb una possible reducció de penes per alguns tipus de delictes però una "extensió" d'aplicació. Ha afegit que tot plegat és un nou "joc de cartes" o "canvi de cromos" amb la finalitat que ERC li aprovi els pressupostos de l'Estat. Riera ha afegit que tot plegat "posa en dificultats" l'objectiu de la independència i ha afegit que ERC o bé és ingènua, innocent o hi "col·labora conscientment".

Riera ha lamentat que ERC ha abandonat el camí cap a l'autodeterminació i l'amnistia, que ha recordat que eren suposadament els objectius de la taula de diàleg, i ha apostat pel que porta a l'"estabilització" de l'Estat i la "desactivació" del conflicte. El diputat ha valorat que, a l'espera de conèixer el text concret, sembla que la reforma no beneficiarà el 99% dels que pateixen la "repressió" sinó només a una minoria i "parcialment". Per tot plegat, ha considerat que el que fa Sánchez és un nou "joc de malabars" per acontentar ERC "amb molles" i aconseguir un intercanvi per aprovar els pressupostos.

Riera ha desaprovat aquest camí i ha assegurat que el que fa falta és "reactivar" el conflicte i donar-li continuïtat per aconseguir l'amnistia i l'autodeterminació. Per tot plegat, ha defensat que cal una ruptura democràtica i ha lamentat que ERC ha agafat el camí oposat. També ha criticat el "fracàs" d'ERC i Junts en la política del lideratge de l'independentisme. Sobre els republicans ha valorat que per fer una política que "allunya" de l'objectiu i sobre Junts s'ha preguntat on és.

La posició de la CUP davant els pressupostos catalans

En la crítica de la política d'ERC, Riera ha assegurat també que, ara per ara, la CUP està més a prop de l'esmena a la totalitat dels pressupostos que de la seva aprovació. I és que ha considerat que els comptes no donen resposta a les necessitats del país davant la crisi i ha criticat que s'ha aplicat l'"agenda de la patronal". Per això, ha afirmat que caldria un "gir de 180 graus" per tal d'aconseguir el suport dels cupaires.

En clau estatal, ha dit que Pedro Sánchez i Mariano Rajoy no són el mateix però ha afegit que tots dos són "pilars fonamentals" de l'Estat on un fa de policia bo i l'altre de dolent. Ha considerat que "van de la mà" quan es tracta de defensar el "règim" i ha lamentat que ERC està "facilitant" aquesta política. D'altra banda, ha dit que els ministres Fernando Grande Marlaska i Margarita Robles haurien de dimitir pel CatalanGate.