Abans de l'esclat de la guerra a Ucraïna, el govern britànic de Boris Johnson estava al marge del precipici arran de l'escàndol del Partygate. Desenes de festes celebrades a l'edifici governamental durant el confinament amenaçaven amb acabar amb la carrera política de Johnson per haver participat en moltes d'elles. Tot i això, el líder dels conservadors va aconseguir esquivar el que semblava un final segur, apagant la revolta interna del partit que volia fer-lo fora i negant reiteradament haver trencat les seves pròpies lleis.

Ara, però, l'avanç de la investigació policial ha desmentit la seva versió dels fets i l'ha tornat a posar cordes: la Metropolitan Police ha anunciat aquesta setmana que posa una vintena de multes a membres, treballadors i personal de l'entorn del govern britànic per haver participat en festes que clarament trencaven les lleis anticovid. De moment, Boris Johnson no ha rebut cap multa, encara que és probable que aquestes 20 sancions siguin només les primeres de moltes altres.

Partygate, l'escàndol de les festes de Johnson

Des del desembre de l'any passat, diverses filtracions a la premsa britànica van confirmar que membres del govern britànic, inclòs el mateix primer ministre, havien organitzat festes al número 10 de Dowsning Street durant la pandèmia quan les trobades amb membres de fora de la bombolla familiar estaven prohibides. Més de 15 esdeveniments amb alcohol i menjar han estat denunciats a la policia, tot i que la investigació que encara segueix en marxa se centra en només 12. D'aquests, Boris Johnson hauria estat present en almenys sis.

Tant el primer ministre com la seva dona, Carrie Johnson, van haver de respondre un qüestionari policial per la seva vinculació amb els fets que s'investiguen. El següent pas d'Scotland Yard va ser citar els testimonis claus per una interrogació, ara fa dues setmanes. Johnson, però, no va ser cridat a declarar tot i que hi ha proves que demostrarien que no només n'estava al cas, sinó que hi va participar.

Imatge d'arxiu de Boris Johnson durant un acte de campanya del partit conservador. / Europa Press

Una de les trobades més destacades va ser una festa al jardí de Downing Street el 20 de maig de 2020, en plena primera onada. L'aleshores secretari de Johnson, Martin Reynolds, va convidar a un centenar de persones a través d'un correu electrònic a portar les seves pròpies begudes i unir-se a la trobada. Boris i Carrie Johnson van estar presents, i davant l'augment de les crítiques, Johnson va sortir a defensar que creia que es tractava d'un esdeveniment laboral i que només hi va ser per pocs minuts. 

Un altre dels escàndols va ser el 16 d'abril del 2021, quan el Regne Unit estava en un segon confinament i el país es trobava en dol per la mort del duc Felip d'Edimburg, el marit de la reina Elisabet II. Segons va publicar The Daily Telegraph, una trentena de persones van participar en festes de comiat en els edificis de Downing Street. Al dia següent d'aquesta festa, que es va allargar fins a la matinada, la reina d'Anglaterra va assistir al funeral del seu marit sola a causa de les mesures de distanciament social per la covid.

La reina Elisabet II sola en l'enterrament del seu marit, el duc d'Edimburg, l'abril de 2021. / Europa Press

Què passa si multen a Johnson pel Partygate?

A banda de la investigació policial, Johnson va demanar una investigació interna a la secretària de l'oficina del gabinet, Sue Gray. Segons l'informe publicat a finals de gener, ja s'apuntava un total de 16 trobades no s'haurien d'haver celebrat, són difícils de justificar i suposen un fracàs en el lideratge de Downing Street. L'informe assenyala, a més, que hi va haver un consum d'alcohol excessiu "que no és apropiat en un ambient professional en cap moment".

S'esperava que l'informe acabés de tirar per terra el govern de Johnson, però el primer ministre se'n va sortir. Ara, la vintena de multes torna a posar el tema sobre la taula i deixa clar que, encara que tant el govern com l'oposició tinguin ara altres prioritats com són la guerra a Ucraïna, l'escàndol no està enterrat per sempre.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, a la Cambra dels Comuns. / Efe

Johnson no ha rebut encara cap de les multes personalment, però per molts el fet que la policia hagi sancionat alguns dels participants ja demostra de manera irrefutable que les festes van trencar les lleis, com ha assegurat el mateix secretari d'Estat, Dominic Raab. Per això, les peticions de dimissió contra Johnson com a màxim responsable han tornat a aflorar al parlament britànic.

El líder laborista, Keir Starmer, ha deixat caure aquesta setmana que Johnson va mentir i hauria d'assumir-ne les conseqüències. "Va dir a la Cambra dels Comuns que no s'havia trencat cap llei a Downing Street durant el confinament, però la policia ha conclòs ara que hi havia una criminalitat generalitzada", va dir aquest dimecres. "El codi ministerial diu que els ministres que enganyen a consciència a la Cambra haurien de dimitir. Per què encara és aquí?", va qüestionar Starmer.

Amb tot, Johnson s'aferra al poder i ha evitat dir si dimitirà en cas que li arribi una multa per haver trencat les lleis amb la celebració de festes a Downing Street. Per ara la policia només ha comunicat que hi ha hagut una vintena de sancions, però no se sap el nom ni el nombre de persones que podrien haver estat multades.

Segons l'expert legal Joshua Rozenberg, en una entrevista amb la cadena de televisió Sky News, podria ser que "algunes persones tinguessin més d'una multa". Rozenberg afegia també que el procés d'anunciar totes les multes pot ser llarg. Tanmateix, Downing Street assegura que si el primer ministre o el secretari del govern, Simon Case, són sancionats, se sabrà. 

 

Imatge principal: El primer ministre britànic, Boris Johnson, arriba a l'abadia de Westminster a Londres, aquest 29 de març. / Efe