Demana perdó. El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha oferit les seves "disculpes" davant del Parlament britànic per haver assistit a una polèmica festa en els jardins de Downing Street el 20 de maig del 2020, al bell mig del confinament. Una festa que pensava que era un "esdeveniment de feina", segons les seves pròpies paraules.

"Em vull disculpar. Sé que milions de ciutadans d'aquest país han fet sacrificis extraordinaris durant els últims divuit mesos. Sé l'angoixa per la qual han passat, sense poder plorar els seus familiars, sense poder viure la seva vida com volien o fer les coses que els agraden", ha afirmat aquest dimecres el cap del govern britànic a la Cambra dels Comuns. Així mateix, ha insistit en el fet que hauria d'haver fet "les coses de manera diferent".

Crítiques i ràbia cap a Johnson

Johnson ha retut comptes en la sessió de control de la cambra baixa per una polèmica festa celebrada en un moment en el qual tot el país es trobava sota unes dures restriccions imposades per l'executiu britànic, que restringien el contacte social. Aquesta primera compareixença del primer ministre ha tingut lloc en mig d'una allau de crítiques i peticions de dimissió

En aquest discurs Johnson ha assegurat que és conscient de la "ràbia" que senten ara els ciutadans britànics cap a la seva persona i el govern que lidera, sobretot "quan creuen que a Downing Street no se segueixen les normes de manera adient per aquelles persones que les dicten". Alhora, ha dit que no pot "anticipar les conclusions que sortiran de la investigació actual", tot i que ha "après el necessari per saber que hi va haver coses que simplement no es van fer bé". "He d'assumir la responsabilitat", ha afegit.

Els laboristes volen la dimissió

Les disculpes de Johnson han estat rebudes amb sorna pel líder del Partit Laborista, Keir Starmer, que ha titllat la compareixença del primer ministre "d'espectacle patètic". També ha considerat "ofensiu" pels britànics que el premier hagi demanat perdó amb l'argument que "no sabia que anava a una festa", sinó que pensava que era "un esdeveniment de feina".

"Farà ara el correcte i dimitirà?", ha preguntat Starmer. Finalment, ha acusat el seu rival polític d'haver "mentit" el Parlament britànic, quelcom que suposa una violació de les normes, i s'ha demanat qui "farà fora" Johnson del càrrec: el mateix Partit Conservador o els ciutadans?

 

Imatge principal: El primer ministre britànic, Boris Johnson, arriba al Parlament britànic per demanar disculpes per la polèmica festa / Efe