No hi ha setmana que passi al Regne Unit sense un nou detall sobre les festes del govern de Boris Johnson en ple confinament. Aquesta setmana, per posar el darrer exemple, una nova fotografia confirmava la presència del primer ministre britànic en una festa amb xampany a Downing Street. Era pels volts del Nadal de 2020, quan arreu del país estava prohibit trobar-se amb gent de fora del nucli familiar per culpa de la covid.

Un degoteig incessant de filtracions com aquesta ha fet que la llista d'escàndols no hagi parat de créixer des del desembre de l'any passat i bona part del govern de Johnson n'ha quedat esquitxat. De fet, més d'una cinquantena de persones, el mateix primer ministre i la seva dona estan sent interrogats per la policia de Scotland Yard en relació amb un total de 12 festes. Les noves fotografies, però, podrien fer que el nombre de trobades que estan sota la lupa de la policia augmenti.

Partygate: xampany i un Trivial en confinament

La investigació policial analitza en aquests moments les evidències sobre 12 festes dels membres del govern britànic per saber si, tal com suggereixen algunes imatges filtrades a la premsa, haurien incomplert amb les lleis covid. Hi ha, però, més esdeveniment que Scotland Yard va descartar ja l'any passat per falta de proves. Com és el cas d'un Trivial nadalenc celebrat el desembre de 2020. 

Just un dia abans que el primer ministre Boris Johnson sortís en roda de premsa a dir que "aquest Nadal és vital que tothom exerceixi l'exercici més gran possible de responsabilitat", diversos membres de l'executiu van celebrar una trobada que podria haver trencat diverses normes imposades pel mateix govern.

Per Nadal, al Regne Unit és típic celebrar el que anomenen Chrismas Quiz, un joc de preguntes similar al popular Trivial. I amb aquesta excusa membres del govern van organitzar una partida. Alguns dels participants estaven des de casa connectats amb una videotrucada. D'altres, com el mateix Johnson, estaven junts a l'edifici ministerial de Downing street.

De l'existència d'aquesta festa ja fa setmanes que els ciutadans britànics n'estaven rabiosament al cas. Tanmateix, la policia havia descartat incloure-la a la investigació del Partygate per considerar que no tenia suficients proves. Les coses, tot i això, han canviat amb la publicació d'una fotografia al diari The Daily Mirror on es veu clarament el primer ministre amb dues persones més guarnides amb elements nadalencs. I, en primer pla, una botella de xampany oberta. 

La nova evidència ha fet que la policia es replantegi la seva decisió de no incloure la festa del Trivial en la investigació. Per això, podria ser que en els pròxims dies el nombre de trobades investigades augmenti a 13. I en mig de tot aquest escàndol s'hi suma la dimissió de la cap de la Metropolitan Police, Cressida Dick, per la falta de confiança en ella de l'alcalde de Londres a causa de diversos escàndols de interns en el cos de policia.

Alcohol a les festes de Downing Street

La fotografia del Trivial navideny no és la primera que demostra que Johnson i altres membres del govern haurien consumit begudes alcohòliques durant les festes que van celebrar en ple confinament. Una de les trobades més destacades va ser una festa al jardí en plena primera onada on es convidava als assistents a portar les seves pròpies begudes. Fa poc també es va destapar que Johnson hauria celebrat el seu aniversari en el primer confinament del 2020.

Tot i que ell va negar que es tractés d'una festa, sinó que era una pausa abans de continuar treballant, segons el diari The Daily Mirror la policia té a les seves mans una fotografia on es pot verue Boris Johnson prenent-se una llauna de la cervesa catalana Estrella Damm

primer ministro UK Boris Johnson presentacion campaña de vacunacion / europa press

Més d'una cinquantena de persones, inclòs el primer ministre Boris Johnson, estan sent interrogats en relació amb un total de 12 festes. / Europa Press

A banda de la investigació policial que no s'ha publicat encara, Johnson va demanar una investigació interna que, per ara, només s'ha publicat parcialment. Pel que se sap fins ara, la secretària de l'oficina del gabinet, Sue Gray, ha considerat que un total de 16 trobades no s'haurien d'haver celebrat, són difícils de justificar i suposen un fracàs en el lideratge de Downing Street. L'informe assenyala, a més, que hi va haver un consum d'alcohol excessiu "que no és apropiat en un ambient professional en cap moment".

Dimitirà Johnson?

Tot i que hi havia molta expectació per saber què passaria amb Johnson després de l'informe de Sue Gray, la realitat és que, més enllà d'erosionar la imatge del primer ministre, se n'ha acabat sortint més o menys il·lès. Això sí, coincidint amb la publicació parcial de l'informe a finals de gener, el ministre del tresor Lord Agnew  i l'ajudant del govern Angela Richardson van dimitir dels seus càrrecs, mostrant-se crítics amb la gestió del govern.

També ha sigut dur amb Johnson l'exprimer ministre conservador, John Major, qui el culpa d'haver erosionat la imatge del govern britànic. Tanmateix, a banda d'això, la revolta conservadora interna no ha acabat de prosperar. Durant unes setmanes semblava que els seus companys de partit el podrien fer caure. Si un total 54 diputats envien cartes de no confiança, això provocaria una moció. Però el nombre de cartes rebudes fins ara és secret, i sembla que no estaria augmentant perillosament, segons publica la premsa britànica.

La por d'anar a unes eleccions on els laboristes tindrien un avantatge de 10 punts segons la darrera enquesta de YouGov ben segur que ha fet als indecisos pensar-ho dues vegades abans de fer caure a Johnson. Ara queda esperar per veure si la investigació de la policia precipitarà definitivament la caiguda de Johnson. 

 

Imatge principal d'arxiu: Boris Johnson bebent una cervesa durant un acte de campanya per les eleccions locals a Anglaterra, l'abril del 2021.