L'estalvi energètic i l'econòmic a la cuina són tant o més importants que el menjar que fem. Optimitzar els recursos és clau per tenir una cuina sostenible, des d'evitar el malbaratament alimentari fins a consumir el mínim de llum possible. Són diversos els trucs que serveixen per reduir el consum elèctric, però no n'hi ha cap que superi el d'aquest giny d'un inventor francès.
L'electricitat a la cuina
La vitroceràmica elèctrica, el forn, el microones, la batedora, la fregidora d'aire... són molts els electrodomèstics que fem servir diàriament a la nostra cuina. Excepte si tens fogons de gas, pràcticament tot el que engeguis a la cuina gasta llum; i no precisament poca. El consum elèctric d'una cuina varia en funció de l'eficiència dels electrodomèstics, però també de la manera com els fem servir. Aprofitar la calor residual de les paelles i del forn, per exemple, és un truc sostenible que cuida el medi ambient i la teva butxaca.
Ara bé, és possible cuinar una recepta sense gastar ni un sol euro en llum? Això és precisament el que ha aconseguit el Thierry, un fuster francès que ha inventat un electrodomèstic (bé, un giny domèstic, perquè no és elèctric) per poder cuinar gairebé qualsevol aliment sense necessitat d'endolls ni de llum.
Aquest ebenista i inventor ha creat un forn que permet cuinar gairebé tota mena d'aliments només amb la llum del sol
El forn de consum zero
De quina manera es podria escalfar un aliment sense fer servir electricitat i de manera sostenible? Existeixen els fogons de gas, sí, però el gas és un recurs limitat i que també s'ha de pagar. L'alternativa del fuster francès Thierry és fer servir l'energia solar. Aquest ebenista i inventor ha creat un forn que permet cuinar gairebé tota mena d'aliments només amb la llum del sol. L'invent, de fusta, combina una sèrie de vidres i miralls que concentren la calor en una cambra perquè els aliments es cuinin. El forn pot arribar a temperatures de fins a 150 graus, una temperatura prou alta per cuinar verdures, carns, peixos o coure farines. Si bé és cert que hi ha receptes que requereixen temperatures superiors, d'entre 180 i 200 graus, amb els 150 graus d'aquest forn n'hi ha prou per a fer desenes de preparacions.
L'invent, però, no és perfecte. Per cuinar amb aquest forn cal, lògicament, llum solar. Si fa núvol o és de nit, el forn no funciona. Un inconvenient que, tanmateix, no impedeix que aquest forn sigui útil i pràctic. El fuster que l'ha creat també li ha posat rodes per poder moure'l on convingui i aprofitar millor la incidència dels rajos solars.