L'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha parlat sobre el finançament singular que es va pactar aquest dilluns entre el Govern i l'Estat. En una piulada a X ha assegurat que és "una altra presa de pèl". L'expresidenta de l'ANC contrasta amb l'opinió del seu partit, per a qui la música de l'acord "sona bé". Amb tot, des d'ERC reclamen "més concreció i menys escenificació" als socialistes, i avisen que el principi d'ordinalitat és "innegociable". Precisament, aquest principi, pel qual si Catalunya és la tercera comunitat autònoma en volum de contribució d'impostos hauria de mantenir aquest lloc en volum d'inversió de l'Estat, no queda blindat al pacte.
Una altra presa de pèl. https://t.co/tFi16wXXuy
— Carme Forcadell Lluís (@ForcadellCarme) July 14, 2025
L'expresidenta del Parlament no és l'única veu autoritzada dins d'ERC que ha criticat el pacte entre els dos governs. També ho ha fet l'exconsellera de Drets Socials, Dolors Bassa, que fins fa pocs dies era la presidenta del Consell Assessor del partit. També en una piulada ha mostrat el seu enuig: "Enfadada, angoixada… i tot el que ve. Ni el que va pactar Esquerra Republicana i els socialistes per la investidura del president Illa es compleix. Ni finançament singular, ni ordinalitat, ni bilateralitat, ni la clau de la caixa. Ara només es parla de gestió", s'ha queixat.

Crítiques al finançament singular
La diputada de la CUP Laia Estrada s'ha manifestat en la mateixa línia que Forcadell i considera que el nou sistema de finançament "no és singular" i que "és una presa de pèl del PSOE amb la complicitat imprescindible de la seva sucursal catalana a la Generalitat, que és el PSC". En declaracions a l'ACN ha assegurat que el nou sistema "és fake" igual que "ho va ser el traspàs de Rodalies" i que "no hi ha cap concreció sobre quan es començarà a recaptar tot l'IRPF". "No hi ha sobirania fiscal i econòmica perquè no podrem decidir en relació amb com recaptem aquests impostos ni tampoc la forma de redistribuir aquests recursos que són nostres", ha afegit.
Des de Junts per Catalunya també han advertit que no donaran suport a "tot el que quedi lluny d'un model de concert econòmic". El vicepresident Antoni Castellà ha denunciat que el pacte "prorroga, estableix i manté" el dèficit fiscal i ha insistit que el model de Junts passa per un finançament propi que surti del règim comú. "Tot el que s'aproximi a una llei pròpia per sortir de la LOFCA i a una sobirania plena per recaptar i gestionar tots els impostos, és a dir, a un model de concert, tindrà el nostre suport", ha resumit. En una roda de premsa posterior a la Comissió Bilateral, Castellà va assegurar que havia estat "molt decebedora".
En paral·lel, el portaveu del PP, Borja Sémper, ha afirmat que el nou sistema de finançament "asfixia la butxaca de tots els espanyols". En roda de premsa aquest dilluns, va dir que l'acord és una "compra del silenci" dels socis del govern espanyol "davant de la corrupció". "Pedro Sánchez vol comprar més temps a la Moncloa a costa dels diners de tots els espanyols", ha criticat. Sémper ha anunciat que el seu partit treballarà per derogar el nou sistema: "El PP no deixarà cap camí per recórrer per restaurar l'equitat entre tots els espanyols". En la mateixa línia s'ha manifestat la presidenta de la Junta d'Extremadura, María Guardiola, que aquest dilluns va anunciar que anirà als tribunals per recórrer el model de finançament singular acordat entre el govern espanyol i la Generalitat. Segons ha dit en un missatge institucional, la quota separatista negociada a la Comissió Bilateral és un "saqueig" que suposarà pèrdues de 200 milions d'euros anuals per a la seva regió.