Tot i que sovint passen desapercebudes entre els fruits secs més populars, les pipes de carabassa —també conegudes com a llavors de carabassa— es reivindiquen com un dels aliments més complets i versàtils del rebost. Amb un perfil nutricional envejable i múltiples beneficis per a la salut, aquestes petites llavors verdes esdevenen una opció excel·lent tant per cuidar-se com per gaudir del menjar.
L'aliment que té el doble de proteïna que l'ou i que ajuda a dormir
Amb una gran concentració de nutrients en poc volum, les pipes de carabassa són especialment riques en proteïnes vegetals (al voltant de 30 grams per cada 100 grams), greixos saludables i fibra. A més, destaquen pel seu contingut en minerals com el magnesi, el ferro, el zinc i el fòsfor, així com per la presència de vitamines del grup B i vitamina E, tal com explica la nutricionista Lise Lafaurie en Nutrimea. Aquesta combinació les converteix en un aliment molt recomanable per a persones amb dietes vegetarianes, esportistes o qualsevol que vulgui millorar la qualitat nutricional dels seus àpats.
“Les pipes de carabassa aporten el doble de proteïna que l'ou i, a més a més, ajuden a dormir”, explica la nutricionista catalana Júlia Farré. Se'n parla molt, de les proteïnes i és que efectivament intervenen en moltíssimes tasques i parts del nostre cos. Una dosi d'energia o reforçar el sistema immunitari són alguns beneficis extra que ens proporcionen les proteïnes, tal com explica Farré en una publicació al seu compte d'Instagram. “Pots consumir les pipes de carabassa en qualsevol moment del dia i afegir-les en iogurts, amanides o soles sense cap acompanyament”, explica l'experta.
Múltiples beneficis per a la salut i un ventall gastronòmic esplèndid
Un dels efectes més coneguts d’aquestes llavors és la seva contribució a la salut prostàtica, gràcies al seu alt contingut en zinc. A més, el seu perfil de greixos (amb presència destacada d’àcids grassos insaturats) afavoreix la salut cardiovascular i pot ajudar a regular els nivells de colesterol. Tradicionalment, també se’ls han atribuït propietats antiparasitàries i, més recentment, s’ha destacat el seu paper en la millora del son: el triptòfan que contenen afavoreix la producció de serotonina i melatonina, hormones clau en el cicle de descans.
Gastronòmicament, les pipes de carabassa ofereixen moltes possibilitats. Es poden consumir crues, torrades amb una mica de sal o espècies, o bé, moltes, poden enriquir batuts o servir com a cobertura cruixent. També se'n pot extreure oli, molt apreciat tant a la cuina com en cosmètica natural, o elaborar farina de llavor de carabassa per a receptes sense gluten.
Tanmateix, com passa amb tots els aliments densos en energia, cal consumir-les amb mesura. El seu alt contingut calòric —uns 550 kcal per 100 grams— fa que una petita quantitat sigui suficient per obtenir-ne els beneficis. També és recomanable optar per versions naturals o ecològiques, evitant les que vinguin excessivament salades o fregides.