Estem en uns dies on sembla que tot s'hi val i on ens donem tots els capricis gastronòmics que podem i algun més com a extra. Que si torrons, que si neules, que si marisc, que si canelons, que si troncs de Nadal, que si rostit... És difícil resistir a la temptació, oi? Ara bé, tots sabem que després arribaran les lamentacions… Perquè això no passi, aquí van alguns trucs perquè vaguis amb compte durant els menjars i sopars de Nadal perquè així arribis al 2023 sense, pràcticament, quilos de més. 

🌟 Torró, tortell, panettone… Quantes calories acabes de consumir sense adonar-te'n?

 

7 consells per a no engreixar aquest Nadal

Dolç o salat, a casa i fora, amb amics o en família. Qualsevol moment és bo per a deixar-se portar per les menges que aquestes festes omplen la taula. Amb l'excusa que “és una vegada a l'any” i que veiem que l'operació biquini queda molt lluny, no som conscients de les calories que ingerim durant aquestes dates. Així, arriba gener amb el seu moment bàscula i… horror! “Però si tampoc he menjat tant de torró… o sí”. Bé és cert que Nadal està per a gaudir-ne, però tenim la solució per a poder fer-ho d'una forma més saludable i que no ens suposi quilos de més.

Taula preparada per Nadal / Foto: Pixabay
Taula preparada per Nadal / Foto: Pixabay

1. De tot, però poc

Taules farcides de quantitat i de varietat, d'aquestes que mereixen una foto i de les que es presumeix a les xarxes socials i, fins i tot, a la feina. Són dates especials on no ens castigarem, però sí que cal controlar les quantitats. El truc és tastar-ho tot però en petites dosis. I perquè no sigui “traumàtic”, un petit engany que funciona bé és servir-nos els àpats en un plat petit. Això sí, res de repetir.

2. Els àpats lleugers també estan boníssims 

Si ets l'encarregat del menú sempre és més fàcil, si no, et tocarà anar convencent a tots que el menjar sa també és saborós. Per Nadal és molt típic abusar d'aliments amb alt contingut en greix com els embotits o els rostits. D'un any per l’altre no es canviarà el menú sencer, però es pot apostar per plats igual de tradicionals que siguin menys calòrics, com el marisc cuit o el peix al forn

🌱 Menú de Nadal vegà: aperitius, principal i postres

 

3. Innova amb idees més saludables 

Els menús de Nadal acostumen a ser llargs i a incloure diversos plats. Des dels aperitius fins a les postres hi ha tot un festí molt variat. Intenta, doncs, optar en algun moment per un plat més light. Una bona aposta són les cremes o sopes, que omplen sense aportar moltes calories. També és una bona idea innovar amb amanides originals com a acompanyament. De nou es tracta d'omplir sense engreixar. 

Salmó amb cogombre i tomàquet / Foto: Pixabay
Salmó amb cogombre i tomàquet / Foto: Pixabay

4. Compensa uns dies amb els altres

Avui em passo, però demà compenso. Nadal és llarg (per a alguns més del compte) i, per tant, hi ha dies d'excessos i altres de verdura i pollastre a la planxa. Els dies que no hi ha celebració aposta per preparacions molt senzilles, encara que les sobres del sopar t'estiguin cridant poderosament l'atenció. I gens de torró per postres entre setmana. 

🥬 Aquests beneficis tindràs si menges espinacs a la nit

 

5. Sempre amb aigua

Al costat del vi o la cervesa, tingues sempre l'aigua present. L'alcohol suma moltes calories i si l'anem alternant amb aigua ens estalviem unes quantes. A més, beure abans dels menjars un bon got d'aigua ajuda a sadollar-se i no atacar amb tanta ànsia. 

6. Temptacions ben lluny

És molt habitual tenir sempre a punt la safata amb els dolços nadalencs, fins i tot com a part de la decoració. Però això pot ser una temptació massa gran, fins i tot, per als qui tenen la força de voluntat més indestructible. Compra el necessari per a la celebració i amaga la resta (sota clau si fa falta).

👨‍🍳 Entrants de Nadal: 3 receptes que et convertiran en tot un xef
 

Dona practicant exercici / foto: Pixabay
Dona practicant exercici / foto: Pixabay

7. Practica més exercici

Sens dubte, aquesta pot ser la clau entre acabar les festes amb el teu pes o amb tres quilos de més. Les llargues sobretaules, les tardes de festa a casa i els àpats de golafres són un còctel explosiu que surt car. Si fas esport de manera usual, reforça’l aquests dies. I si practiques sedentarisme pur, cal posar-se les piles i moure's diàriament. Caminar una hora a pas ràpid pot ser una gran ajuda. Acabar les festes ballant és l'opció més divertida. T'animes?