Durant les festes nadalenques, les reunions sempre se celebren al voltant d'una taula plena de plats especials, saborosos i amb petits luxes. Enguany, totes aquestes preparacions també són veganes. Preparar un menú de festa per a un grup ampli de persones i que agradi a tothom sempre és complicat. Si, a més, afegim que un (o varis) dels comensals és vegà, l'objectiu sembla impossible, però t'assegurem que no ho és. Aquí la prova amb diversos suggeriments de plats aptes per a vegans per aconseguir un menú de Nadal vegà que segur que t'enamora i repeteixes en més d'una ocasió. 

🍪 7 galetes de Nadal per degustar les delícies dolces més populars d'arreu del món

 

Idees veganes de Nadal per picar i fer perdre la gana

Aquesta és la part més fàcil. I és que moltes de les preparacions tradicionals són aptes en si mateixes per a vegetarians. D'entre totes ens quedem amb dues que compleixen els requisits de ser saboroses i amb presentació de deu. Per als apassionats dels canapès i els patés, què tal un de xampinyons i nous? Al costat dels tradicionals d'olives amb pebrot escalivat ens quedarà una proposta molt acolorida i variada. En aquest cas es necessiten xampinyons (amb mig quilo estarà bé per a unes sis persones), un gra d'all, una ceba, dos grapats de nous pelades i un raig d'oli d'oliva, pebre i sal. El primer pas és netejar molt bé els xampinyons. Després els piquem, igual que la ceba i l'all. En una paella, amb l'oli ja calent, sofregim la ceba i l'all i, quan comenci a daurar-se, afegim els xampinyons. Al principi deixaran anar molta aigua, així que hem de deixar que es consumeixi per complet. Les nous podem torrar-les al forn o passar-les per una paella calenta sense gens d'oli. Posem tots els ingredients dins un got de batedora, assaonem al gust i ho batem fins que quedi una massa homogènia. 

Una altra opció: bastons de verdures rostides

Pel seu color i textura, la pastanaga és ideal, però també són perfectes el carabassó, l'albergínia, el moniato, les xirivies i, fins i tot, el bròquil. Talla les verdures en bastons mentre escalfes el forn a uns 200 graus. Greixa una safata amb una mica d'oli i reparteix les verdures. Pots assaonar-les amb les espècies que més t'agradin. Per exemple, les pastanagues casen molt bé amb la canyella, el pebre roig o el pebre de Cayena per a donar-los un toc picant. Després de 30 minuts al forn ja tindràs aquesta tapeta vegana, saludable i acolorida llesta per a acompanyar una mica d'humus o els patés vegetals

Bastonets de pastanaga / Foto: Unsplash
Bastonets de pebrot vermell i albergínies / Foto: Unsplash

De primer: crema de castanyes

Seguim amb el nostre menú vegà amb una crema per a entrar en calor. La majoria de sopes o cremes no requereixen cap mena d'ingredient d'origen animal així que, de nou, no cal esforçar-se molt per obtenir un plat que agradi a tots. Ens quedem amb les castanyes per ser ara la seva temporada i per donar lloc a un plat que, encara que és senzill de preparar, no sol formar part del receptari habitual entre setmana. Els ingredients que necessitem són: castanyes (40 grams), dues cebes tendres, un porro, dues patates i mig litre de brou de verdures. Comencem rostint les castanyes (al forn o al microones). Pelem, trossegem i reservem al costat de la patata també pelada i trossejada. Escalfem la ceba tendra i el porro en una mica d'oli d'oliva i després afegim les castanyes amb les patates. Deixem cuinar uns minuts i ho cobrim amb el brou. Ha de bullir uns 30 minuts a foc lent. Finalment, ho batem bé fins que quedi una crema molt fina. Per a decorar, es pot utilitzar una mica de formatge vegà torrat o simplement unes llavors per a incorporar noves textures. 

Cuinar / Foto: Unsplash
Cuinar / Foto: Unsplash

Plat principal de menú de Nadal vegà

Aquí poden sorgir els maldecaps més grans i és que la tradició ha imposat sempre plats molt contundents, sigui un xai o un gall dindi. Un altre dels clàssics és el rodó farcit. Un plat que està molt bo i la presentació del qual sempre dona molt joc. En aquesta ocasió, perquè el nostre menú sigui vegetarià 100% el farem amb seitan. Aquest preparat a base de gluten de blat és conegut com la “carn vegetal” tant pel seu sabor com per la seva textura. El seitan el podem comprar ja preparat o fer-lo casolà, que serà més senzill per a donar-li forma. Per al farciment podem usar les verdures que més ens agradin com el carabassó, el pebrot per a donar color i una mica de porro. L'enrotllat és la part més complicada. Hem d'estirar molt bé el seitan fins que ens quedi un rectangle. A un costat posarem les verdures i començarem a enrotllar procurant que no se'ns surti el farciment. Per a subjectar-ho és necessària una malla de fil. Per a la salsa podem utilitzar la tradicional recepta de salsa de ceba amb una mica de vi blanc. Després de sofregir-ho tot, es passa per la batedora i ja podem procedir a emplatar.

Tòfones de xocolata / Foto: Unsplash
Tòfones de xocolata / Foto: Unsplash

El final més dolç per al menú vegà de Nadal

Si encara ens queda espai, les opcions de postres per a rematar aquest menú 100% vegà són moltes i molt variades. Des d'unes simples tòfones, un carpaccio de pinya amb sorbet de coco o un pastís de xocolata, plàtan i dàtils per als més llaminers. Ja has decidit per quines postres et decantes? Una mica de cava i Feliç any nou!