Tenia moltes ganes de fer un tronc de Nadal. Una recepta típica de la nit de Cap d'Any. És d'aquelles postres que venen de gust fer... potser perquè només els fas un cop l'any i fa com gràcia. És fàcil de fer, però prèviament s'han de preparar tots els ingredients per fer-lo. La decoració del tronc és ja... un tema totalment creatiu, és obvi. Jo us mostraré com fer unes fulles de massapà, però podeu fer uns bolets... uns cucs, unes formigues, una marieta, flors variades... mil cosetes. Imaginació al poder! Som-hi.

Ingredients

2 planxes de pa de pessic

trufa cuita

Almívar (sucre bany)

brandi (conyac)

sucre llustre (en pols)

massapà (o torró)

colorant verd (o groc i blau)

Preparació
1.
tronc nadal pas1

El dia abans d'assaborir el Tronc de Nadal haureu de preparar unes planxes de pa de pessic i guardar-les a la nevera.

2.
tronc nadal pas2

Contra més fines us quedin... millor.

3.
tronc nadal pas3

També el dia abans haurem preparat l'almívar.

4.
tronc nadal pas4

Amb 250 g de sucre i 166 ml d'aigua a 121 graus, el tindrem llest. S'haurà de refredar bé i finalment, guardar a la nevera.

5.
tronc nadal pas5

La trufa cuita també la tindrem feta del dia abans.

6.
tronc nadal pas6

D'entrada, començarem per preparar el sucre bany amb l'almívar.

7.
tronc nadal pas7

Posarem una part de brandi... i una part d'almívar.

8.
tronc nadal pas8

Normalment, es fa 80% d'almívar i 20% de brandi... però tot depèn de si menjaran les criatures. Es pot abaixar o pujar la quantitat de brandi.

9.
tronc nadal pas11

Genial, ja la podem treballar.

10.
tronc nadal pas12

Agafem una planxa i (un cop desenganxada del paper cuisson), la banyarem (no massa, no se'ns trenqui)... amb la nostra preparació d'almívar i brandi... i que li direm "sucre bany".

11.
tronc nadal pas13

Ara untem la nostra planxa amb una capa de trufa cuita, que no sigui ni massa gruixuda ni massa fina.

12.
tronc nadal pas14

Utilitzeu una paletina de pastisser, és la millor eina amb diferència. A les males, un ganivet de pa podria funcionar.

13.
tronc nadal pas15

Perfecte, ja la tenim untada.

14.
tronc nadal pas16

Ara col·loquem una altra planxa de pa de pessic a sobre... l'assentem una mica amb les mans i fem el mateix procés: la banyem i li posem la trufa.

15.
tronc nadal pas17

Utilitzant el mateix paper de coure la planxa... enrotllarem la nostra preparació com si fos un braç de gitano.

16.
tronc nadal pas18

Apliqueu una certa pressió... mirant que quedi enrotllat i amb tensió... com quan voleu guardar la "tenda de campanya" dins la bossa original. Guardeu-lo a la nevera una estona... i us quedarà una mica més dur, millor per treballar.

17.
tronc nadal pas19

Ara farem el mateix procés però amb una sola capa... i enrotllant només la meitat.

18.
tronc nadal pas20

Busquem que ens quedi un gruix més petit...

19.
tronc nadal pas21

... que ens servirà per a decorar el nostre tronc de Nadal amb aquests petits troncs que faran de branca.

20.
tronc nadal pas22

Ara traiem el tronc gros de la nevera... i el banyarem amb la trufa.

21.
tronc nadal pas23

Utilitzeu una paletina per cobrir tot el tronc de trufa.

22.
tronc nadal pas24

Amb un estri que podeu fabricar vosaltres mateixos... li donarem una forma de tronc... tot fent ones amb una pinta de plàstic.

23.
tronc nadal pas25

Només heu de retallar aquestes puntes o dents en un tros de plàstic. Jo he utilitzat el plàstic d'un regal que m'han fet.

24.
tronc nadal pas26

Queda molt maco si el pentineu així.

25.
tronc nadal pas27

Ara és qüestió d'incorporar algunes branques al nostre tronc de Nadal. Talleu tres o quatre trossets del braç petit que hem enrotllat i, amb una mica de trufa, enganxeu-los pel tronc gran.

26.
tronc nadal pas28

Els haureu de cobrir amb més trufa i pentinar-los igualment.

27.
tronc nadal pas29

Jo n'he posat tres, que ja em semblen suficients.

28.
tronc nadal pas30

Retireu l'excés de trufa sobrant de la part inferior i col·loqueu el tronc en cartó i blonda.

29.
tronc nadal pas31

Està maco, eh?

30.
tronc nadal pas32

Però encara no hem acabat. Guardeu-lo a la nevera.

31.
tronc nadal pas33

Ara farem servir el colorant alimentari.

32.
tronc nadal pas34

Si us fixeu, darrere us informen de com aconseguir el color desitjat. Com que jo vull verd, hauré de posar 3 gotes de color blau i 4 de groc.

33.
tronc nadal pas35

Podeu utilitzar qualsevol massapà... o comprar una barra de torró de fruita i treure la fruita.

34.
tronc nadal pas36

Jo utilitzaré un tros de Torró de Crema que he fet aquest any.

35.
tronc nadal pas37

Farem un petit volcà amb el massapà... i tirarem el colorant dins.

36.
tronc nadal pas38

... i ara és qüestió de barrejar-ho bé. Us aconsello utilitzar guants... perquè si no estareu tres dies amb els dits de color verd.

37.
tronc nadal pas39

Rasqueu-lo amb els dits, com si els volguéssiu esgarrapar... i es barrejaran millor els colors.

38.
tronc nadal pas40

Ja ho tenim.

39.
tronc nadal pas41

Ara és qüestió de creativitat per decorar el Tronc de Nadal. Jo he fet unes petites fulles...

40.
tronc nadal pas42

... unes tires i unes boletes...

41.
tronc nadal pas43

... i amb tot això simularé una planta enredadora...

42.
tronc nadal pas44

Ho anirem col·locant per sobre del nostre tronc... amb cura... i una mica de gràcia.

43.
tronc nadal pas45

A poc a poc... veureu els resultats.

44.
tronc nadal pas46

Finalment, i com que és un Tronc de Nadal... quan se suposa que ha de nevar... li tirarem una mica de sucre llustre per sobre...

45.
tronc nadal pas47

No us passeu... o no es veurà el detall del tronc... amb el que ens ha costat de fer!

46.
tronc nadal pas48

Així ja està bé... sembla neu, no?

47.
tronc nadal pas49

Doncs ja el podem servir a taula.

48.
tronc nadal pas50

Acompanyeu-lo amb un cava ben fresquet.

49.
tronc nadal pas51

I prepareu-vos per un "Oh!"... quan el vegin els vostres convidats.

50.
tronc nadal pas52

Bon Profit! Esperem que la recepta hagi estat divertida de seguir i que gaudeixis del Tronc de Nadal!