És època de torrons, tortells, panettones, massapans, polvorons... has pensat algun cop la de calories que tenen aquestes delícies nadalenques? Sabem que arriba desembre i qualsevol idea de mantenir una dieta saludable s'esfuma per complet, però, som realment conscients de la quantitat de sucre que ingerim aquests dies? Es comença amb el sopar d'empresa o el d'amics, que ja s’acostuma a avançar a novembre per tal d’evitar problemes amb les dates, després les festivitats de la primera setmana de desembre i en qüestió de dies arribem a les primeres reunions familiars amb la idea que ja ens hem passat. I així, any rere any. Uns culparan al sopar greixós de la sogra, uns altres diuen que el botó no tanca per la maleïda cervesa i els licors, i també n'hi ha que critiquen els quilos de més de l’altre dient que el molt golafre no s'ha mogut de la taula. Els polvorons, el tortell de Reis, els massapans, les mantegades i el torró ningú en culpa, i és que amb això que només es mengen durant aquestes dates, sembla que és una obligació més que un capritx. Sigui quin sigui el teu cas, tots sabem què començar l'any amb alguns centímetres de més (de circumferència) és d’allò més habitual, però és perillós per a la salut?

🍬 El perill ocult del sucre i tots els noms rere els quals s'amaga

 

Galetes i dolços de Nadal / Foto: Pixabay
Galetes i dolços de Nadal / Foto: Pixabay

Quantes calories tenen el torró, el polvoró, el massapà, el panettone...?

Vols obrir la capsa de Pandora i descobrir les calories que amaguen el torró, el polvoró, el panettone, el massapà...? Per començar, l'Organització Mundial de la Salut recomana no consumir més de 25 grams de sucre afegit al dia o, cosa que és el mateix, unes sis culleretes de cafè. Posats a comparar, seria el que acostuma a contenir un únic polvoró, la meitat d'un massapà o la tercera part d'un confit. Si traduïm els dolços més típics del nostre Nadal a grams de sucre, aquests serien alguns resultats. Aquesta alta ingesta de sucre (descontrolada) té una repercussió directa en el nostre organisme. A curt termini es tradueix en major pes i volum, que es pot revertir en unes setmanes si es fa dieta. Però, més enllà del costat estètic, l'alt consum de sucre refinat està directament relacionat amb malalties com la diabetis i diferents problemes cardiovasculars. A més, sobra dir que l'únic ingredient no saludable d'aquests dolços no és només el sucre. La majoria porta una bona ració de greix.

Taula de valors La Gourmeteria

Trucs per evitar l'augment de pes aquestes dates

Després de molt Nadal i molts estudis, tots coincideixen a afirmar que en aquestes dates s'augmenta de pes, de mitjana, entre 3 i 4 quilos. Un petit percentatge de persones aconseguiran treure-se’ls del damunt en poc temps, però molts altres els afegiran als que ja tenien de més, augmentant la taxa de sobrepès i els problemes que això comporta. Per a evitar arribar a aquest punt es poden prendre algunes mesures i seguir els següents trucs.

🌟 Ametlles: beneficis i propietats de l'ingredient estrella dels dolços nadalencs

 

Apostar per les versions més “light”

Aquestes solen ser les més tradicionals, ja que no afegeixen ingredients que aporten més calories de les que per si mateix porta el dolç. Un bon exemple podria ser un polvoró cobert de xocolata o un tortell de Reis farcit de nata i tòfona. La qualitat dels ingredients també es veu reflectida en l'aportació calòrica, perquè no són iguals tots els greixos ni el sabor que ofereix una bona ametlla, que, per exemple, necessitarà menys sucre o potenciadors de sabor.

Reservar i combinar

Res de col·locar la safata de dolços en un lloc ben visible el mateix dia que es decora la casa per Nadal. Aquests dolços han de reservar-se per a dies especials i menjar-los amb moderació. Per a les dates assenyalades es pot preparar un combo que inclogui els capritxos més tradicionals amb algunes versions més lleugeres i saludables com uns trossos de fruita ben presentats, que entrin pels ulls com ho fa el torró.

Mans a la massa

Preparar els teus propis dolços és una opció, ja que serem molt més conscients dels ingredients que porten i, fins i tot, tindrem la possibilitat de modificar-los una mica. Què hi ha més nadalenc que una llar que fa olor de galetes acabades de fer?