Toc d’atenció de la Junta Electoral Central a Pedro Sánchez per haver tornat a incomplir el deure de neutralitat dels poders públics en període electoral. Després d’una denúncia d’Esquerra Republicana, l’organisme arbitral ha obert un expedient sancionador al president espanyol per haver elogiat Salvador Illa, candidat del PSC en les eleccions del 12 de maig, en una roda de premsa a Doha (Qatar) durant un viatge oficial el 3 d’abril. En ser preguntat pels comicis catalans, Sánchez va defensar el líder socialista a Catalunya utilitzant un dels lemes que ha encunyat el partit de cara al 12-M: “Si hi ha algú que pot unir i servir ara mateix la societat catalana, crec que té un nom i un cognom, que és Salvador Illa”. «Unir i servir» és una de les idees que està repetint amb força el PSC els últims dies.

 

Ara, la resolució de la JEC afirma que aquests fets consisteixen en la “presumpta vulneració” de l’article 50.2 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General i del “deure de neutralitat política que les administracions públiques han de respectar en actes institucionals durant els períodes electorals. A més, el text recorda que Sánchez ja va ser multat amb 500 euros el 2019 i 2.200 euros el 2023 per incomplir el mateix article de la LOREG, per la qual cosa la JEC considera que el president espanyol estava advertit de les conseqüències de les seves paraules. El precepte en qüestió prohibeix “qualsevol acte organitzat o finançat pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als èxits obtinguts, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades a les seves pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions”. A més, la JEC demana a Sánchez que “s’abstingui de realitzar” actuacions com aquesta durant la resta de la campanya.

A conseqüència de l’expedient sancionador, que serà instruït per la magistrada Ana Ferrer, la JEC esgrimeix que les paraules de Sánchez podrien constituir una “infracció electoral susceptible de ser sancionada amb multa de 300 a 3.000 euros”. El president del govern espanyol pot reconèixer la infracció i pagar voluntàriament una sanció de 2.400 euros, que podria rebaixar-se a 1.800 euros si la paga en el termini de deu dies. Si no, Sánchez pot presentar al·legacions i deixar que la magistrada de la JEC acabi resolent.

Altres multes que ha rebut Sánchez

En els últims anys, Sánchez ha rebut altres multes i advertències de la Junta Electoral Central que no li han fet ni pessigolles. El juny de 2023, la JEC li va posar una multa de 2.200 euros per “trencar el principi de neutralitat” durant una roda de premsa a Brussel·les després d’un Consell Europeu. En aquell moment, quan faltaven pocs dies perquè arrenqués oficialment la campanya electoral del 23-J, Sánchez va criticar els pactes que estaven fent PP i Vox en les comunitats autònomes i als ajuntaments. L’organisme va argumentar que el president espanyol va aprofitar els “mitjans públics de què disposava” per fer unes manifestacions amb “contingut valoratiu i electoralista”. El gener de 2020, la JEC li va imposar una multa de 500 euros per utilitzar una de les sales de la Moncloa per a una entrevista de La Sexta just abans dels comicis del 10 de novembre.

A més, fa pocs mesos, la JEC va obrir un altre expedient al president espanyol per fer campanya electoral durant una visita a la drassana de Navantia, quan faltaven poques setmanes per les eleccions gallegues. Sánchez va vulnerar el principi de neutralitat quan va anunciar la construcció d’un nou vaixell de l’Armada a Ferrol, amb la creació de 1.800 llocs de treball i la inversió de 439 milions d’euros. La JEC va argumentar que la intervenció de Sánchez a Navantia va tenir una gran repercussió en tot Galícia, atesa la rellevància que aquesta empresa té dins del sector marítim.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!