Les sancions de la Junta Electoral Central (JEC) no han fet ni pessigolles a Pedro Sánchez. El president espanyol ha estat multat en reiterades ocasions per utilitzar els poders que li atorga el càrrec de líder de l’executiu amb finalitats electorals. L’última denúncia coneguda ha estat la presentada per Esquerra Republicana (ERC), que ha fet saber aquest dilluns al matí que ha portat davant la Junta la compareixença del president del govern espanyol a la televisió pública estatal. En aquest sentit, els republicans han reclamat a l'organisme electoral que prohibeixi l'entrevista que el president espanyol concedirà aquesta nit a TVE, o que, si no pot ser, s'atorgui a les altres formacions polítiques un espai similar a la televisió pública espanyola. El partit considera que Sánchez ha fet electoralisme per afavorir la candidatura dels socialistes en les eleccions catalanes del pròxim 12-M

La JEC multa Sánchez per utilitzar una roda de premsa després d’un Consell Europeu

La JEC ja va posar una multa al president espanyol per utilitzar una roda de premsa després d’un Consell Europeu per la seva campanya com a candidat del PSOE del 23-J. Els fets van ocórrer el 30 de juny del 2023 a Brussel·les i l'organisme electoral li va posar una multa de 2.200 euros per "trencar el principi de neutralitat que tot poder públic ha de respectar durant el procés electoral". La Junta fa referència a l'article 50.2 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General i argumenta que Sánchez va fer “manifestacions amb contingut valoratiu i electoralista aprofitant els mitjans públics dels quals disposava” en la seva condició de dirigent públic. Sánchez va criticar els pactes que en aquell moment estaven fent PP i Vox a les comunitats i ajuntaments després de la celebració de les eleccions municipals i d’algunes comunitats.

La JEC ja va obrir un expedient al president per fer campanya electoral en una visita a Galícia

La JEC va obrir també un nou expedient al president espanyol per fer campanya electoral durant una visita a la drassana de Navantia el gener del 2024. Sánchez va vulnerar el principi de neutralitat quan va anunciar la construcció d’un nou vaixell de l’Armada a Ferrol, amb la creació de 1.800 llocs de treball i la inversió de 439 milions d’euros. La JEC argumenta que la intervenció del president espanyol a Navantia va tenir una gran repercussió en tota Galícia, donada la rellevància que aquesta empresa té dins el sector marítim. Uns dies més tard de ser multat, el febrer del 2024, el president va reincidir anunciant la creació d’una Oficina Nacional d’Assessorament Científic a Galícia.

Multa de 500 euros per fer campanya des de la Moncloa

El gener del 2020 la JEC també va fer pública la decisió de sancionar el president espanyol amb una multa de 500 euros. En aquella ocasió, Sánchez va fer un ús indegut de les sales de la Moncloa i les va utilitzar per a una entrevista a La Sexta just abans dels comicis del 10 de novembre. La sanció que se li va posar és de les més baixes que se li podien imposar. De fet, la multa podria haver arribat als 3.000 euros. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!