Elon Musk permet ara la desinformació sobre la covid-19 a Twitter. "Des del 23 de novembre del 2022, Twitter ja no aplica la política d'informació enganyosa sobre covid-19", diu en anglès una breu actualització introduïda en un antic missatge on s'explicava l'esmentada política. Abans d'aquesta data, la xarxa social eliminava tota la informació sobre el coronavirus que considerés potencialment perjudicial, falsa o enganyosa. Però ara la companyia ha deixat d'advertir els seus usuaris sobre aquesta informació falsa al voltant de la covid-19 difosa a la mateixa plataforma. Ja ho va advertir Musk fa vint dies: "Twitter farà moltes ximpleries en els pròxims mesos". És difícil saber per què ha fet això ara: simplement per què vol seguir sent protagonista o per què no té prou treballadors?

Twitter informacio falsa covid / Captura de pantalla
Missatge sobre que "Twitter ja no aplica la política d'informació enganyosa sobre covid-19" / Captura

És l'últim dels polèmics canvis que l'empresari ha introduït a la companyia des que la va comprar per 44.000 milions de dòlars, fa poc més d'un mes. Musk està embarcat en una política de canvis continuats, alguns d'ells contradictoris i molts altres anunciats mitjançant piulades del nou propietari. El passat 6 de novembre va dir que pretenia convertir Twitter en la font més segura d'informació de tot el planeta i que permetria el retorn a la plataforma de cap persona eliminada per haver violat les regles de la xarxa social. Ja veiem que no ha fet cas de la seva paraula.

Els polèmics canvis de Musk

A més de permetre la desinformació sobre la covid-19, Musk s'ha estat fent ressò de teories conspiranoiques i ha reactivat usuaris que havien estat censurats pels seus comentaris, com el mateix Dondald Trump. Tot, sense grans justificacions o després d'enquestes organitzades per ell mateix. Va ser la setmana passada quan va anunciar una "amnistia" als comptes suspesos, que inclou la congressista d'extrema dreta Marjorie Taylor Greene — vetada precisament per publicar informació falsa sobre el coronavirus. Sembla normal que moltes persones hagin decidit abandonar Twitter i marxar a Mastodon, la xarxa social on van els usuaris que fugen de Musk.

La nova política sobre desinformació i covid-19 arriba en un moment en el qual les malalties respiratòries agudes tornen a agafar força. A Catalunya, els contagis de coronavirus i grip no fan més que augmentar. És per això que tant el govern català com molts altres governs fan una crida a vacunar-se contra la grip, que probablement assolirà el pic d'infeccions per Nadal. Tot i això, la secretària de Salut Pública ha descartat restriccions per les festes i ha apel·lat al "sentit comú" amb la covid-19. A més, també hi ha problemes amb la bronquiolitis. Però bé, sembla que és l'hora de tornar a l'inici de la pandèmia i tornin a proliferar els discursos falsos contra les vacunes i el sistema sanitari.