L'adquisició de Twitter per part d'Elon Musk ha aixecat polseguera. Les accions erràtiques del milionari amb les que s'ha fet famós ha desembocat amb un nou sistema de pagamentmilers de treballadors acomiadats (alguns per error), una desbandada d'anunciants i una preocupació creixent per si la xarxa social es convertirà en un cau pels discursos d'odi. Tot plegat ha fet que molts usuaris cerquessin alternatives a la xarxa de l'ocellet. Certament, hi ha molts pretendents per ser el substitut de Twitter que tanta gent anhela, malgrat tot, hi ha una xarxa que està destacant per sobre de totes: Mastodon

La xarxa social existeix des del 2016 i estèticament és molt similar a Twitter. Mastodon parteix d'una base molt similar a la de la xarxa de Musk. És un espai de microblogging, és a dir, de missatges curts publicats per usuaris. També consta d'una timeline o línia de temps en què es pengen els missatges del teu interès i pots seguir i ser seguit. Sent pràcticament igual a primer cop d'ull quina és la diferència que sedueix als usuaris? 

interface mastodonjpg

La xarxa social Mastodon / Europa Press

Mastodon és una xarxa social basada en la descentralització i el codi lliure, per tant, la totalitat de la xarxa no està sota el control d'una sola empresa o persones, sinó de diversos usuaris. És un espai d'ús completament gratuït i lliure d'anuncis. L'operador de la xarxa és una organització sense ànima de lucre dirigida pel seu creador, Eugen Rachko, segons la CNN. El seu finançament depèn dels crowdfundings. En altres paraules, és una alternativa que supleix moltes necessitats d'aquelles persones que no volen seguir utilitzant Twitter pel tipus d'empresa que està creant Elon Musk. Mastodon els ofereix un lloc molt similar que ja saben fer servir intuïtivament sense l'obra del gran milionari darrere.

A diferència de Twitter, la seguretat i privacitat de Mastodon existeix a nivell de servidors. Un usuari anònim no registrat no podrà llegir els teus missatges privats, tot i que dins de la comunitat no existeix el concepte de privacitat. En xarxes socials com Twitter els missatges privats no estan xifrats, cosa que significa que Musk podria arribar a llegir-los. D'altra banda, la plataforma compta amb tres línies temporals: una principal que mostra els missatges de tota la gent que segueixes, una local que mostra els missatges dels integrants de la instància en la qual t'has registrat i una federada que uneix línies de temps públiques.

L'alternativa està seduint a molts usuaris de Twitter. Segons Xataka, en els primers dies de l'arribat Musk a la direcció de Twitter, Mastodon ha rebut fins a 655.000 nous usuaris. Es tracta d'una xifra que actualment encara podria ser major. El repte de Mastodon no és només rebre els nous usuaris que arriben als seus milers de servidors descentralitzats, sinó que la seva xarxa sigui prou bona perquè es vulguin quedar. Trencar els hàbits de consum de xarxes socials és molt complicat, però no impossible. 

Bluesky, l'alternativa del fundador de Twitter

Davant de la caòtica situació que viu Twitter en l'actualitat, el seu fundador, Jack Dorsey, ha fet un pas endavant i ha anunciat el llançament d'una versió beta de Bluesky Social, una nova xarxa social basada en la descentralització, com Mastodon. Dorsey i el seu equip encara no han posat una data de sortida a la nova plataforma, però fins al moment 30.000 usuaris s'han apuntat per poder provar la versió beta.