El Departament de Salut ha fet una crida a vacunar-se contra la grip, que assolirà el pic per Nadal. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha animat als majors de 60 anys i a les persones de risc a vacunar-se al més aviat possible. Ara mateix, estan vacunats el 68% dels majors de 80 anys i el 47% dels majors de 60. "M'hauria agradat que el ritme de vacunació anés una mica més ràpid", ha reconegut aquest diumenge en una entrevista al 3/24. El que importa és que encara hi ha "marge de millora": "Si estem cridats a vacunar-nos, el millor moment és ara. Hauria estat millor fa unes setmanes, però si no, ara és el moment". 

💉 Vacuna de la grip 2022 a Catalunya: com demanar cita prèvia, efectes secundaris, quarta dosis...

El mateix és aplicable a la covid-19, el pic de la qual arribarà al gener. El 71% dels majors de 80 anys estan vacunats de la segona dosi de record, percentatge que cau al 47% si compten totes les persones de més de 60 anys. Malgrat que alguns ciutadans pensen que ja no és necessari vacunar-se perquè ja tenen tres dosis o que ja han tingut el coronavirus, Cabezas ha remarcat que la vacuna protegeix "moltíssim" davant casos greus i la covid persistent. Gràcies al nivell immunitari adquirit amb les vacunes, ha descartat que s'apliquin restriccions per Nadal i s'ha limitat a apel·lar al "sentit comú": ventilar espais, mantenir distància i rentar-se de mans, així com no reunir-se amb gent i evitar el contacte amb els més vulnerables si es tenen símptomes.

El virus més preocupant: la bronquiolitis

Respecte de les vacunes, la secretària de Salut Pública ha destacat que la vacuna de la grip d'enguany està "ben aparellada" amb les dues variants del virus que circulen. També ha subratllat que la segona dosi de reforç de la covid-19 multiplica per 9 la protecció davant de la variant que ronda arreu del país. Finalment, ha dit que Salut no preveu instal·lar punts de vacunació sense cita perquè la població que s'ha de vacunar està "molt acostumada a utilitzar els serveis sanitaris".

🍼 Bronquiolitis en nadons: tractament, símptomes, quant dura i com es contagia

😷 La bronquiolitis també afecta adults? Tractament, causes, símptomes i relació amb la covid

Dit això, el virus que més li preocupa és el de la bronquiolitis perquè "està en uns nivells epidemiològics molt alts i està causant una repercussió assistencial molt important". Si el de la grip arribarà per Nadal i el de la covid-19 al gener, el pic de la bronquiolitis en nadons s'assolirà d'aquí a una setmana. Tot i això, Cabezas ha admès que hi ha un "marge d'incertesa" perquè el virus s'ha comportat diferent aquesta tardor. Aproximadament el 10% dels casos d'aquesta malaltia requereixen cures hospitalàries i intensives, de manera que els hospitals que tenen atenció pediàtrica estan "al màxim de la seva capacitat".