El conjunt d'infeccions respiratòries agudes creix a Catalunya en l'última setmana, especialment la grip, que duplica la seva incidència, mentre que els ingressats per covid segueixen augmentat i ja són 675 pacients, sense alteracions no obstant això, a les UCI. Segons les dades actualitzades aquest dimarts pel Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SIVIC), corresponent a la setmana del 14 al 20 de novembre, la incidència del conjunt d'infeccions respiratòries agudes (IRA) augmenta de forma clara, un 14%, encara que encara està en nivells epidèmics baixos.

Entre els virus circulants, el més freqüent segueix sent el rinovirus (21,8% de les mostres del sistema sentinella), seguit del SARS-Cov-2 (18,4%), la grip (que passa del 7,6 al 14,2%) i el virus respiratori sincitial -el de la bronquilitis-, que representa l'11,8%. En concret, la incidència benvolguda de la grip es duplica, passant de 51 a 109 casos per cada 100.000 habitants, la qual cosa, segons SIVIC, sembla "l'inici d'un cim epidèmic que, de confirmar-se la tendència, seria precoç en relació amb altres temporades", ja que començaria entre tres i quatre setmanes abans de l'habitual.

38 ingressats més en una setmana

Quant a la covid, la taxa creix de 143 a 133 casos per cada 100.000 habitants i actualment hi ha 675 ingressats, 38 més que la setmana passada. Les UCI no obstant això continuen estables, al voltant de la vintena de pacients: en els últims set dies han fluctuat de 21 a 24 crítics. Les defuncions provisionals per covid són 11 en aquesta última setmana, per les 30 de l'anterior. La cobertura de la vacunació contra la covid continua augmentant, fins al 69 % en els més grans de 80 anys i al 43% si es tenen en compte totes les persones de 60 anys o més.

La vacuna contra la covid

La vacunació contra la covid-19 ha permès reduir les desigualtats socials en relació a infeccions i hospitalitzacions. Així ho indica un estudi de la Fundación Instituto Universitario para la investigación en Atención Primaria de Salud Jordi Gol y Gurina (IDIAPJGol) que ha revelat que en els mesos previs a l'inici de la campanya vacunal es van detectar majors taxes de contagi i ingrés hospitalari en zones més desfavorides. Sis mesos després de la implantació de les vacunes, el risc d'infecció va reduir-se notablement en persones de totes les edats i el d'hospitalització en el de majors de 65 anys. Així mateix, es va detectar que la cobertura vacunal era més baixa en majors de 40 anys i zones amb major privació, situant-se en el 76,7%.

Els investigadors han analitzat dades d’atenció primària de 2.297.146 persones majors de 40 anys residents a zones urbanes. Per dur a terme l'estudi han estimat les probabilitats de no vacunació i el risc d’infecció i hospitalització per coronavirus tres mesos abans i sis mesos després del llançament de la vacuna. Així, les dades han revelat que abans de l'inici de la campanya de vacunació hi havia majors taxes de contagi i ingrés hospitalari en les zones més desfavorides. Sis mesos després de la implantació de les vacunes, el risc d'infecció va reduir-se en persones de totes les edats i el d'hospitalització en el de majors de 65 anys.