Encara que no és un aliment que es consumeixi a tot el planeta en el dia a dia, a Occident la llet de vaca forma part de la nostra dieta. La consumim en l'esmorzar encara que no només, sinó que en qualsevol moment serveix com a ingredient dels molts aliments que ingerim.

Parlar de què suposa consumir llet de vaca, com si es pogués generalitzar, no s'ajusta massa a la realitat, ja que convé distingir el tipus de llet i la persona que la consumi.

Quan ens apropem a un supermercat, podem distingir diferents tipus de llet de vaca. Des de la llet fresca o de llarga durada, passant per sencera, semidesnatada, desnatada, orgànica, sense lactosa, amb vitamines o omega 3, fins a crua. La varietat és cada vegada major.

Ampolles

Nutrients

 

Des del punt de vista nutricional, la llet destaca pels seus continguts de proteïna, calci, fòsfor, potassi, vitamina D, fonamentalment, però també conté altres substàncies com el turó, el magnesi, la riboflavina i les vitamines A, B6 i B12.

Quant al calci, aquest moltes funcions necessàries per al cos. Desenvolupa i manté els ossos i les dents sanes, ajuda en la coagulació de la sang i la cicatrització de les ferides, manté la pressió arterial en els seus nivells adequats, així com les contraccions musculars, entre els quals hi ha els batecs del cor.

El turó és nutrient important que ajuda amb el son, el moviment muscular, l'aprenentatge i la memòria. Manté l'estructura de les membranes cel·lulars, afavoreix la transmissió dels impulsos nerviosos, l'absorció del greix i redueix la inflamació crònica.

El potassi està associat amb un menor risc d'accident cerebrovascular, malalties cardíaques, pressió arterial alta, protegeix contra la pèrdua de massa muscular, preserva la densitat mineral òssia i ajuda que no es formin reducció càlculs renals. Una dieta alta en potassi s'associa amb un 20 per cent menys de risc de mort.

La vitamina D és important per a la formació, creixement i reparació dels ossos. També juga un paper en l'absorció de calci i la funció immune. La seva deficiència, cada vegada més comuna, està associada amb l'osteoporosi, la depressió, la fatiga crònica, els dolors musculars, la síndrome premenstrual i fins i tot amb els càncers de còlon i mama.

Riscos

 

No són poques les persones que decideixen eliminar de la seva dieta el consum de lactis, ja sigui perquè es fan vegans, perquè recorren a altres dietes com la paleig o per tractar de reduir alguns patiments concrets.

A més, ha calat bastant profund en la societat que els humans som l'única espècie que continua consumint llet després que siguem desmamats, per la qual cosa infereixen que beure llet no seria natural en l'edat adulta.

També hi ha els qui no prenen llet perquè els causa al·lèrgies, intoleràncies o problemes de sensibilitat.

Esmorzar

La intolerància a la lactosa té quan una persona no té prou enzim necessari per descompondre el sucre que es troba en la llet per a una digestió adequada. Els qui pateixen d'intolerància a la lactosa poden patir diarrees, gasos o inflor abdominal. Tanmateix, alguns d'intolerants sí que poden consumir iogurts o formatges fets amb llet amb lactosa o prendre cafè amb una mica de llet amb normalitat.

L'al·lèrgia a la llet és una mica més greu. És una reacció immunològica anormal a causa de la qual el sistema immunitari produeix anticossos al·lèrgics que poden causar vòmits, diarrees, èczemes, asma, pneumònia i, fins i tot en alguns casos, un xoc anafilàctic que pot arribar a resultar mortal. Els al·lèrgics a la llet han d'evitar qualsevol producte lacti.

Finalment, també existeix un altre tipus d'intolerància diferent al de la lactosa. Es tracta de la intolerància a la caseïna, que és una proteïna de la llet. Pot desencadenar inflamació a tot el cos, produir congestió sinusal, brots d'acne, erupcions cutànies i migranyes.