Avui se celebra el Dia Mundial del Ronyó. Una commemoració important si tenim en compte que, tal com recorda l'Associació Renal Europea, al voltant de 850 milions de persones al món pateixen alguna malaltia renal crònica. I la previsió és que en els propers anys les xifres continuïn augmentant, principalment a causa de l'envelliment de la població i a l'increment de la prevalença de factors de risc com la malaltia cardiovascular, la diabetis, la hipertensió arterial o l'obesitat.

La millor manera d'evitar aquestes malalties és la prevenció. En el cas dels ronyons, està unida a l'adopció d'una sèrie d'hàbits de vida saludable

Els ronyons són uns òrgans essencials en el nostre organisme que realitzen moltes funcions crucials, entre les quals destaquen el manteniment de l'equilibri global dels líquids i la regulació dels minerals a la sang. A més, actuen com a filtre dels materials de rebuig dels aliments, medicaments i substàncies tòxiques i juguen un paper fonamental en la creació d'hormones que ajuda a produir glòbuls vermells, promou la salut òssia i regula la pressió arterial.

Existeixen una sèrie de símptomes que poden servir-nos d'alerta i indicar-nos que podem estar patint algun tipus de patologia al ronyó.

  • Augment o disminució de la micció
  • Sang a l'orina
  • Rampes musculars
  • Inflor al voltant dels ulls
  • Inflor de peus, turmells o mans
  • Fatiga
  • Picor a la pell
  • Dolor d'esquena a la zona renal
  • Fatiga

Si es presenten aquests símptomes de forma reiterada, ens recorden des de l'Associació Renal Europea, és aconsellable anar a un especialista. A més de la malaltia renal crònica, que consisteix en una pèrdua progressiva i irreversible de les funcions renals, existeixen altres patologies que afecten a aquest òrgan, com la insuficiència renal els càlculs renals, la nefritis aguda, els quistos renals o la pielonefritis, una infecció del tracte urinari que afecta els ronyons.

Com sol passar, la millor manera d'evitar aquestes malalties és la prevenció. En el cas dels ronyons, està unida a l'adopció d'una sèrie d'hàbits de vida saludable.

1. Portar una alimentació saludable i no abusar de la sal

Seguir una alimentació rica en verdures i fruites evitant els aliments processats, que solen ser molt rics en sal, és el millor consell per cuidar els teus ronyons.

plato ensalada comida - pixabay

2. Evitar el sobrepès i l'obesitat

Aquestes dues patologies estan associades a un increment més gran de patir malalties cardiovasculars i diabetis, que incrementa les possibilitats de desenvolupar una malaltia al ronyó.

3. Practicar exercici de forma regular

N'hi ha prou amb 30 minuts al dia: caminar, bicicleta o natació.

ejercicio - pixabay

4. Mantenir-se hidratat

La ingesta d'aigua ajuda els ronyons a complir una de les seves funcions més importants, l'eliminació de toxines.

5. No abusar del consum de medicaments

Cal evitar l'automedicació i cenyir-se als tractaments que els especialistes indiquin. Abusar de certs medicaments de venda lliure, com els antiinflamatoris no esteroides, pot causar dany renal amb el temps.

medicaments - pixabay

6. Controlar la tensió arterial i el nivell de sucre en sang

Són dues de les principals causes que incrementen les possibilitats de desenvolupar la malaltia renal crònica.

7. Seguir un control mèdic en cas de formar part d'un grup de risc

En el cas de patir obesitat, diabetis o qualsevol tipus de patologia cardiovascular el control deu es més exhaustiu.