L'acne és una patologia més pròpia de l'adolescència, però són molts els adults que la pateixen passada la trentena. Es calcula que la pateix una de cada deu persones al món, així com el 54% de les dones en algun moment de les seves vides.

A més dels canvis hormonals, sempre s'ha dit que l'alimentació tenia també un paper essencial en la seva aparició i manteniment, i el cert és que així és. Aquest any, un nou estudi presentat en el Congrés de l'Acadèmia Europea de Dermatologia i Venereologia a Madrid ha conclòs que les persones que prenen lactis diàriament tenen més probabilitats de patir acne.

Iogurt

Els investigadors van examinar dades de més de 6.700 participants de l'Amèrica del Nord, Amèrica del Sud i Europa i van concloure que gairebé el 50% de les persones amb acne estudiades consumien productes lactis diàriament, en comparació amb menys del 40& dels que no ho van fer. Van trobar també una associació significativa entre l'aparició de la patologia amb el consum diari de begudes dolces com refrescos o sucs i amb menjar aliments com pastissos i xocolata.

Segons els experts, hi ha dues raons per les quals els lactis estan associats amb l'acne. En primer lloc és que aquests aliments contenen lactosa, una forma de sucre que se sap que estimula la inflamació, no només en el cas de l'acne, sinó en moltes malalties diferents. El mateix passa amb un altre tipus d'aliments amb un alt índex glucèmic, com el formatge o el pa, la brioixeria industrial, la xocolata o les begudes gasoses. En consumir-los, el cos comença a estimular la secreció d'insulina per abaixar els nivells de sucre en sang, la qual cosa sembla estar relacionada amb l'aparició de brots d'acne.

La solució que proposen és canviar la dieta i incloure aliments amb un índex glucèmic més baix. Per exemple, els omega 3 tenen propietats antiinflamatòries. De fet, poden tenir efectes positius sobre els brots d'acne. En el cas dels lactis, aquelles persones que pateixen acne sever poden substituir-los també per altres aliments fins que passi el brot.

Refresc

Segons l'estudi, a més de l'alimentació, en l'aparició d'aquesta malaltia influeixen altres factors ambientals, com per exemple el lloc on es viu. La presència d'una contaminació més gran també sembla tenir relació amb la presència de l'acne, igual com l'estrès. Els experts creuen que queda molt per investigar sobre això, però que sens dubte són conclusions que poden ajudar a les persones que el pateixen a veure reduïts els brots que experimenten periòdicament.

Això sí, abans de començar a fer canvis dràstics en l'alimentació, els especialistes asseguren que s'ha de visitar en primer lloc un dermatòleg, perquè l'acne pot ser causada també per altres factors que s'han de descartar abans de limitar el consum d'aliments importants com és el cas dels lactis, entre els quals es troba, la síndrome de l'ovari poliquístic.