Les noves tecnologies estan revolucionant el sector de la salut de les maneres més insospitades. En aquesta ocasió és el torn d'una de les patologies més comunes en la població: la migranya. Es calcula que al voltant d'un 30% de la població mundial les pateix de manera recurrent, segons l'Organització Mundial de la Salut, que recorda que la defineix com una cefalea primària que sol aparèixer en la pubertat i afecta principalment el grup entre els 35 i els 45 anys d'edat.

Es calcula que al voltant d'un 30% de la població mundial pateix migranyes de manera recurrent

cap - unsplash

És dues vegades més freqüent entre les dones que entre els homes a causa d'influències hormonals i està causada per l'activació d'un mecanisme encefàlic que condueix a l'alliberament de substàncies inflamatòries i causants de dolor al voltant dels nervis i vasos sanguinis del cap. Generalment, dura tota la vida i els atacs es caracteritzen per dolors des d'intensitat moderada a severa, d'un sol costat del cap o bategants i que poden durar des d'algunes hores fins a 2 o 3 dies.

Un equip d'experts de l'Escola de Medicina de la Universitat de Nova York ha publicat un estudi recollit a Nature Digital Medicine en el qual conclouen que l'ús regular de RELAXaHEAD, una aplicació de relaxació per a smartphones, ajuda a algunes persones a controlar millor la migranya i pot reduir la seva incidència fins i tot en un 30%.

L'estudi

En la investigació van participar 51 persones que, de mitja, patien aproximadament 13 atacs de migranya severs per mes. L'aplicació consisteix en una teràpia anomenada relaxació muscular progressiva (PMR, per les seves sigles en anglès), que ensenya exercicis de respiració profunda i com tensar i relaxar certs grups musculars per reduir l'estrès.

A cada pacient se li va demanar que utilitzés l'aplicació uns 20 minuts cada dia durant 90 dies en total. Al llarg de l'estudi, els pacients havien de registrar com se sentien a més de comptabilitzar el nombre d'atacs de migranya que van experimentar. Els investigadors també van registrar quant temps passava cada pacient fent els exercicis de relaxació en l'aplicació cada setmana.

Les persones que van utilitzar l'aplicació durant més temps i freqüència van experimentar aproximadament quatre atacs de migranya menys al mes. Aquells que la van utilitzar de forma esporàdica van experimentar dos atacs de migranya menys mensualment. Segons els experts, es tracta de troballes significatives, fins al punt que els resultats es poden comparar als que tenen alguns medicaments receptats per prevenir i tractar aquesta patologia.

L'aplicació

De moment, l'aplicació només està disponible per a les persones que van participar en l'estudi, però s'espera que aviat arribi a la resta de la població tant per a Android com per a iOS, perquè, segons els científics, és un tractament segur i efectiu per a la prevenció de la migranya i pot incorporar-se a la vida quotidiana en qualsevol lloc.

A més, és una eina que, una vegada s'aprèn com funciona, es pot utilitzar la resta de la vida. Els experts que van participar en l'estudi són partidaris d'augmentar la investigació per incorporar la tecnologia en els tractaments, perquè és menys costosa i té menys efectes secundaris que els medicaments tradicionals.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat