Les teves anàlisis estan bé, no tens cap malaltia i no tens un motiu evident... però et sents sempre cansat o cansada. No ets una excepció. Es calcula que al voltant d'un terç de la població presenta de forma crònica símptomes de cansament i fatiga que, encara que no li impedeix portar un vida normal, li suposa una rèmora en les seves activitats diàries.

Encara que sempre és adequat anar al metge per fer un diagnòstic i, en ocasions, la fatiga és símptoma d'un altre tipus de patologies, un percentatge ampli es deu als hàbits de vida que seguim. Aquestes són algunes raons que podrien explicar el teu cansament crònic:

Consumeixes massa carbohidrats refinats

Consumir sucre i carbohidrats processats provoquen un augment ràpid del sucre a la sang. Immediatament després, el pàncrees produeix una gran quantitat d'insulina per equilibrar els nivells de sucre. Aquest mecanisme acaba provocant una sensació de fatiga que, al seu torn, ens porta a consumir més aliments processats per pal·liar-lo. Per això cal substituir aquests productes per verdures, fruites i llegums, la base d'una alimentació equilibrada.

No dorms prou ni respectes els ritmes circadians

Què és dormir prou? Ja que depèn de l'edat, l'estil de vida, la salut... Però els experts coincideixen que una mitja de vuit hores al dia és l'adequat. Dormir bé prevé la depressió, augmenta la creativitat, ens ajuda a tenir més energia durant el dia i millora els índexs d'estrès. Però tampoc no s'ha d'oblidar la importància dels cicles circadians, que són una sèrie de canvis físics i mentals que experimentem al llarg del dia. S'originen a l'hipotàlem i estan regulats per la llum. L'aconsellable és sopar aviat i no anar-se al llit més tard de les onze de la nit.

Portes una vida sedentària

La majoria de les feines que desenvolupem ens dificulten portar una vida activa, que tants beneficis té per a la nostra salut. Un dels grans descobriments dels últims temps ha estat el de l'exercici físic acumulat. Les investigacions han demostrat que si no trobes el temps al llarg del dia per fer una hora d'exercici seguit, pots anar acumulant aquest temps dividint-lo en espais que no han de ser menors de quinze minuts. Així et serà més fàcil.

No menges prou proteïnes

La fatiga crònica és un dels símptomes més evidents de la falta d'ingesta de proteïnes. Els músculs, cartílags, lligaments i fins i tot la nostra pell, estan compostos de proteïna constituïdes en cadenes d'aminoàcids. El seu consum és necessari perquè ens aporta energia necessàries per dur a terme els complexos mecanismes que porta dia a dia el nostre cos. A més, són necessàries per a la reparació de teixits, l'oxigenació de l'organisme i el sistema immunològic. Si vols saber quina és la quantitat que has de prendre cada dia, calcula que es recomana menjar entre 0,7 i 0,8 grams de proteïna per quilo de pes.

No t'estàs hidratant correctament

L'aigua és un nutrient essencial per a la vida, de fet podem viure més temps sense menjar que sense beure. El nostre cos no emmagatzema aigua, per la qual cosa hem de reposar aquella que perdem per mantenir un equilibri hídric. Principalment es fa a través de la ingesta de líquids i a través d'altres aliments com les fruites o verdures, que contenen aigua en la seva composició. Les recomanacions diàries d'aportació d'aigua per a persones amb una activitat normal són del 80% a partir de les begudes i un 20% a partir d'aliments. Segons l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria (EFSA) la ingesta recomanada en adults ha de ser de 2,5 litres/dia per a homes i 2 litres/dia per a dones. Unes quantitats que incompleix al voltant del 75% de la població. Si vols saber si estàs correctament hidratat, el mètode més senzill és comprovar el color de l'orina: el color clar indica un estat d'hidratació adequat mentre que el color fosc informa d'un estat de deshidratació.