En els últims anys, s'han succeït diferents investigacions sobre la inflamació crònica. La raó per la qual s'ha "posat de moda" és que s'ha comprovat que juga un paper essencial en diferents malalties, especialment les autoimmunes. L'obesitat, l'artritis reumatoide, la hipertensió, l'asma, la diabetis, malalties cardiovasculars o fins i tot la depressió, tenen a veure amb aquesta patologia.

Se sap també que el càncer tendeix a formar-se en àrees amb inflamació crònica. I aquesta mateixa setmana s'ha publicat un altre estudi a Neurology, la publicació que edita l'Acadèmia Americana de Neurologia que conclou que les persones que tenen inflamació crònica en la mitjana edat poden desenvolupar problemes relacionats amb el raonament i la memòria en les dècades anteriors a la vellesa.

fotos recuerdos - pixabay

La inflamació és una resposta natural del nostre organisme davant les lesions i les infeccions, i que consisteix bàsicament en l'alliberament d'anticossos i proteïnes, així com un augment del flux de sang a l'àrea danyada per frenar el mal. El problema es presenta quan aquesta resposta persisteix a inflamació crònica passa quan aquesta resposta persisteix, mantenint al cos en un estat d'alerta constant i provocant amb el temps un impacte molt negatiu en els teixits i els òrgans.

En un procés inflamatori ordinari, els símptomes són molt evidents: dolor, enrogiment, picor, inflor... Però en el cas de la inflamació crònica, són molt més subtils i poden tardar mesos a aparèixer, la qual cosa provoca que de vegades passin desapercebuts. Bàsicament, consisteixen en una sensació de fatiga general, digestions difícils, i de vegades úlceres en la boca i erupcions a la pell. En ocasions, la causa que fa desenvolupar aquesta patologia és una ferida o una infecció mal curada o un problema autoimmune que provoca una resposta exagerada de les defenses del nostre organisme. Però en els últims anys, la causa que més estudis està provocant és l'adopció d'hàbits de vida poc saludables, que inclou una mala alimentació, una vida sedentària, fumar i beure, patir un estrès crònic o estar en contacte amb substàncies químiques o contaminació.

La revista Frontiers in Immunology ha publicat també una altra investigació en la qual analitza com els desequilibris intestinals causen inflamació crònica en les persones grans, la qual cosa pot conduir a una varietat de malalties com l'Alzheimer.

Una baixa adopció d'aquest tipus d'alimentació s'associa directament amb un perfil pitjor dels marcadors d'inflamació plasmàtics, especialment en la població masculina adulta

Davant d'aquestes evidències, la pregunta què sorgeix és: com es pot prevenir? La revista Nutrients va publicar recentment un estudi dut a terme a les Illes Balears en el qual analitzava la influència de la dieta mediterrània en els processos d'inflamació crònica. La conclusió va ser que una baixa adopció d'aquest tipus d'alimentació s'associa directament amb un perfil pitjor dels marcadors d'inflamació plasmàtics, especialment en la població masculina adulta.

Una de les parts més interessants de la investigació és l'evidència que "la sobrealimentació i l'adipositat contribueixen a la inflamació sistèmica i al desenvolupament de la síndrome metabòlica", la qual cosa posa de manifest que "les intervencions en l'estil de vida poden proporcionar mitjans efectius per reduir els factors de risc de malalties cardiovasculars".

Segons la Fundació Dieta Mediterrània, aquest és el decàleg per aconseguir una màxima adherència a aquest tipus d'alimentació.

  1. Utilitzar l'oli d'oliva com a principal greix per cuinar
  2. Consumir aliments d'origen vegetal en abundància
  3. El pa i els aliments de cereals han de ser d'origen integral
  4. Prendre aliments poc processats
  5. Consumir diàriament productes lactis, principalment iogurt i formatges
  6. Consumir carn vermella amb moderació
  7. Consumir peix en abundància i ous amb moderació
  8. Prendre fruita fresca de postres habituals
  9. Beure dos litres d'aigua al dia
  10. Realitzar activitat física tots els dies
T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat