Alba Vergés (ERC) ha passat de ser consellera de Salut a protagonista d'un documental de Netflix. La plataforma estrena Broken Health, un film del 2020 que mostra com Vergés i el seu equip van tractar de "gestionar la crisi sanitària provocada per la devastadora pandèmia de la covid-19". La pel·lícula, dirigida per Eva Niñerola i Nick Bolger, té una durada d'una hora i vuit minuts. Està disponible amb l'àudio en espanyol i subtítols tant en espanyol, alemany, anglès, francès, romanès, català i txec, entre altres idiomes.

Ella mateixa se n'ha fet ressò i ha repiulat un comentari del professor de la Universitat Pompeu Fabra i director acadèmic de la Fundació Josep Irla, Lluís Pérez Lozano. "Des d'ahir (31 de juliol) podem trobar a Netflix un bon documental rodat durant els primers mesos de la pandèmia a Catalunya, tot acompanyant les persones que van haver de governar l'aparell sanitari del país durant aquells dies foscos: Alba Vergés i el seu equip", ha assenyalat. 

TUIT Lluis Perez Lozano
Alba Vergés repiula el tuit de Lluís Pérez Lozano sobre el documental de Netflix / @perezlozano

Va ser el 2 de juny del 2018 quan la republicana va prendre possessió com a consellera de Salut, en el Govern de Quim Torra. Així doncs, va ser una de les cares visibles durant la pandèmia de la covid-19 a Catalunya. Tan visible que va rebre moltes crítiques dels partits de l'oposició i d'entitats del sector, entre altres coses per un contracte de 17 milions d'euros a l'empresa Ferrovial pel sistema de rastreig de positius. El contracte va ser rescindit a finals del 2020, quan el Govern va assumir la tasca amb treballadors públics. També va ser sota el seu mandat que va tenir lloc la polèmica per la suposada discriminació de policies espanyols a l'hora de vacunar, així com complicacions a residències catalanes. Però quan va deixar el càrrec, les xifres de la pandèmia a Catalunya eren prou positives: menys de 300 persones ingressades a les UCI, una Rt de menys d'1, menys de mil casos al dia i gairebé quatre milions de vacunes administrades.

Va ser substituïda per Josep Maria Argimon (Junts) durant el maig del 2021 i Vergés va passar a ser la vicepresidenta primera del Parlament de Catalunya. De la crisi de la covid-19 ha passat a la crisi de la cambra catalana, que la setmana passada va veure com la presidenta Laura Borràs era suspesa. Des d'aleshores, és Vergés qui té les funcions de presidenta del Parlament, però mantenint el seu càrrec de vicepresidenta. A més, durant el mes d'abril va anunciar que seria la candidata d'ERC a l'alcaldia d'Igualada per a les eleccions municipals del 2023.