La consellera de Salut, Alba Vergés, ha negat cap retard en la intervenció a la residència Fiella de Tremp i ha recordat que el 20 de novembre es fa un primer cribratge als usuaris de tot el centre, després de detectar una treballadora positiva el dia abans. "Va estar intervinguda des del primer dia, fent una cerca activa de casos i actuant", ha insistit. Vergés, que no ha concretat si es van complir o no els protocols perquè s'està "analitzant" la documentació, ha dit, atribueix el canvi de gestió feta el 28 de novembre a l'alt nombre de positius detectats entre l'equip directiu i els treballadors. Des de l'inici del brot i fins a aquest dimarts, el 95% dels usuaris de la residència de Tremp s'han contagiat de Covid-19 i el 35% han mort.

Vergés ha explicat que el canvi d'entitat gestora es va el 28 de novembre després de comprovar que la residència de Tremp no se'n pot fer càrrec perquè "es queden sense direcció i sense professionals", afectats pel brot de Covid-19. Segons ha concretat Salut, l'última inspecció a la residència es va fer al juliol.

Situació a la residència

A l'inici del brot, el 19 de novembre, hi havia uns 160 residents vivint al centre. Fins a aquest dimarts, d'aquests, 55 han mort per Covid-19, 3 han mort per altres causes i hi ha 25 usuaris positius de coronavirus –14 tractats al centre i 11 ingressats a l'hospital comarcal del Pallars–. Al voltant d'un 35% dels residents del centre de Tremp, doncs, han perdut la vida en el brot iniciat fa gairebé un mes. A Vergés, però, no li "sorprèn" aquesta xifra, ha dit, ja que "per desgràcia" són dades registrades en altres centres i fins i tot superiors durant el primer brot. Tot i això considera que s'haurà d'estudiar més endavant el perquè d'una incidència tan elevada.

Salut també ha informat que 55 usuaris més han superat la malaltia després de contagiar-se i passar la quarantena, 2 negatius es van traslladar a la residència de la Pobla i 2 negatius més a la residència de Guissona, tot i que un d'ells va donar positiu el 13 de desembre. Tot i les 55 recuperacions, Vergés ha alertat que la residència segueix en situació vermella i que per tant cal extremar la "prudència" i no córrer "cap risc".

Pel que fa a la petició d'informació de la Fiscalia per investigar si s'han seguit els protocols al centre, Vergés ha explicat que espera que al llarg d'aquesta setmana es puguin recopilar totes les dades per fer-los-hi arribar i col·laborar així en qualsevol requeriment judicial.