Un toc de color i satisfacció per la feina feta. La consellera de Salut, Alba Vergés, s'acomiada aquest dijous del seu càrrec amb dades sobre la taula. "Avui tanco una etapa al capdavant del Departament de Salut. Feina feta. L'epidèmia està sota control", ha expressat a través de les xarxes socials. 

Menys de 300 persones ingressades a les UCI, una Rt de menys d'1 des de fa setmanes, i menys de 1.000 casos al dia. A més, la consellera insisteix en el fet que a Catalunya s'han administrat gairebé 4 milions de vacunes —comptant primeres dosis, segones i pauta completa. En aquest sentit, cal tenir en compte que Janssen és monodosi. 

Aquest dimarts, el Departament ja va acomiadar Vergés a la sortida amb un sonor aplaudiment. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, amb qui la consellera ha compartit múltiples rodes de premsa durant els mesos de pandèmia, li ha entregat un ram de flors. 

Uns mesos pandèmics

Nervis, estrès, dades, rodes de premsa, Procicats i anàlisi de dades permanent. Fa uns mesos, Vergés explicava en una entrevista a ElNacional.cat que no havia "tingut temps" de poder-se plantejar la "por" d'agafar el coronavirus o bé passar-lo a la seva família, tot i que detallava que tant els seus pares com el seu marit ja l'havien passat. 

Durant els llargs i intensos mesos de pandèmia, Vergés assegurava mirar-se i estudiar les dades del coronavirus diàriament i comprovar que no hi hagués res estrany. "Crec que t’hi acabes endinsant tant, que si hi ha algun petit canvi, el detectes ràpidament perquè els estudies religiosament, t’ho mires cada dia i cada dia a la mateixa hora. Tens la capacitat de detectar i de preguntar si aquí està passant alguna cosa diferent o si ja s’ha vist o s'ha detectat".

El primer cas de coronavirus a Catalunya

La consellera de Salut recordava que ja esperaven el primer cas després d'haver vist l'evolució del virus a Itàlia: "Era un cas que esperaves, tard o d’hora havia de caure. Esperaves un cas, esperaves anar trobant els següents i durant uns dies donàvem casos puntuals o lligats per viatges o el que fos".

Malgrat esperar el primer cas i després els següents, ningú s'acabava d'imaginar que acabés venint una pandèmia mundial. Ara, nous reptes.

 

Imatge principal: la consellera de Salut, Alba Vergés / Rubén Moreno