La Mesa del Parlament ha fet saber a primera hora de la tarda que la presidenta de la cambra, Laura Borràs, ha quedat suspesa en els drets i deures com a diputada en aplicació de l'article 25.4 del reglament. La Mesa ha acordat també la suspensió de totes les seves atribucions com a presidenta. A partir del mateix moment en què s'ha aprovat l'acord, ha perdut drets tan bàsics com assistir als plens del Parlament o cobrar el sou de diputada. I això no obstant, ha deixat clar que no té intenció de renunciar al càrrec i que mantenint-s'hi força una "situació d'interinitat". En la pràctica, el Parlament tindrà una presidenta que ni tan sols està autoritzada a entrar a l'hemicicle. 

🔴 Laura Borràs, suspesa com a presidenta del Parlament | DIRECTE

A partir d'ara, la cambra catalana s'haurà de regir per l'article 40.1 del reglament, que estableix que "en cas de vacant, absència o impediment del president del Parlament, els vicepresidents, per ordre consecutiu, l'han de substituir amb els mateixos drets, deures i atribucions". Això vol dir que, a partir del moment en què es fa efectiva la suspensió, assumirà les funcions de Borràs, en primer lloc la vicepresidenta primera, la republicana Alba Vergés, i, en cas d'absència d'aquesta, la vicepresidenta segona, Assumpta Escarp, del PSC.

No hi haurà pas al costat

La presidenta insisteix que el judici contra ella per prevaricació i falsedat documental durant la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes s'emmarca en un procediment de lawfare, i ha deixat clar en públic i en privat, tant a través de Twitter i en roda de premsa, com aquest mateix matí davant dels diputats del seu grup, a la Mesa i a la compareixença final al saló d'audiències, que no té cap intenció de renunciar al càrrec. "Mantenint el meu lloc forço una situació d'interinitat. Cap facilitat als repressors i als seus còmplices", ha sentenciat.

El secretari general de Junts, Jordi Turull, va fer-li costat en aquest sentit durant la reunió extraordinària de l'executiva de Junts d'aquest dimarts, després que algunes veus van plantejar la necessitat d'un pas al costat de la presidenta. Per tant, no se la podrà substituir formalment, tot i que sigui la vicepresidenta qui assumeixi les seves funcions.

Per la seva banda, ERC, que no té cap interès a permetre que aquesta situació provoqui una crisi al Govern, ha garantit que està disposada a abordar un acord en els termes que proposi Junts per tal que el partit que presideix Borràs pugui recuperar el lideratge del Parlament i es pugui així restituir l'entesa a què van arribar les dues formacions aquesta legislatura, segons la qual els republicans assumien la presidència de la Generalitat i Junts la presidència del Parlament. D'entrada, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta ha deixat clar, però, que l'objectiu del partit és que Vergés assumeixi les responsabilitats que calgui mentre no hi hagi un acord en un altre sentit.

Cedir la vicepresidència de Vergés a Junts

Atès que una revocació forçosa del càrrec ara mateix no es contempla, la via que es planteja perquè Junts pugui recuperar les funcions de la presidència seria assumir la vicepresidència primera, la qual cosa li permetria recuperar la direcció de la institució sense necessitat que la presidenta plegui. Així s'assegura als passadissos del Parlament, on s'apunta que aquesta possibilitat hauria estat abordada per Junts amb Esquerra.

En aquest sentit, membres del grup parlamentari de Junts haurien plantejat fins i tot que l'alcaldessa de Vic i diputada, Anna Erra, assumís la vicepresidència primera de la Mesa, la qual cosa requeriria prèviament que Alba Vergés renunciés al càrrec. De retruc, això obligaria Aurora Madaula, que ocupa la secretaria segona de la Mesa, a renunciar també al càrrec perquè el pogués ocupar Vergés i així recuperar el pes dels republicans a la Mesa del Parlament. Això representaria que Madaula, membre del nucli més proper a Borràs, quedés fora de la Mesa.

Aquest escenari s'està dibuixant al grup parlamentari, perquè al partit, on qualsevol moviment en els complexos equilibris entre el sector Borràs i el sector Turull desperten tota mena de susceptibilitats, es rebutja que s'hagi parlat d'aquesta alternativa, que obligaria a apartar una persona de la màxima confiança de Borràs, com és Madaula.

Inhabilitació

En qualsevol cas, la suspensió arriba els darrers dies del curs, per la qual cosa, les alternatives que es plantegen difícilment es materialitzaran abans del setembre, la qual cosa deixarà la direcció del Parlament durant les vacances parlamentàries en mans de la diputació permanent encapçalada per Vergés. La vicepresidenta haurà de decidir sobre qüestions tan prosaiques com en quina situació queda el personal que integra el gabinet de Borràs.

El desllorigador definitiu de tot plegat arribarà en el moment en què se celebri el judici a finals d'aquest any o començaments del vinent. La Fiscalia ha demanat sis anys de presó i 21 anys d'inhabilitació contra Borràs. En cas que hi hagués una sentència condemnatòria, tindria efecte immediat, atès que es tracta d'un delicte contra l'administració pública, sense necessitat d'esperar a la sentència ferma. Si la sentència és a favor de Borràs, la suspensió hauria de quedar revocada.

Avui la Mesa ha permès que Borràs utilitzés a primera hora de la tarda el saló d'audiències per fer la seva darrera intervenció, ja suspesa com a presidenta. També se li ha permès utilitzar el cotxe oficial per marxar del parc de la Ciutadella. Abans d'abandonar el palau ha sonat, en aquest cas per error, el timbre amb què s'assenyala la sortida de l'edifici dels presidents del Govern i del Parlament.