L'exconsellera de Salut i actual diputada d'ERC Alba Vergés ha estat escollida aquest dijous vicepresidenta primera del Parlament en substitució d'Anna Caula, que ha deixat el seu escó per ser la secretària general de l'Esport de la Generalitat.

Alba Vergés ha estat triada vicepresidenta primera mitjançant el tradicional sistema de paperetes en les quals els diputats escriuen un nom i el dipositen en una urna, sent el nom del diputat que obté més vots el que queda designat per ocupar el càrrec.

La nova vicepresidenta primera ha comptat amb 69 vots favorables de la majoria parlamentària independentista, d'acord amb el pacte per triar els membres de la Mesa, amb el que ha estat avalada pels diputats del seu grup, ERC, i també els de Junts i de la CUP. La resta de formacions, han votat en blanc, a excepció de Vox, que ha votat la seva diputada Maria García Fuster.

Després de la votació, Vergés ha ocupat el seu nou lloc a la Mesa del Parlament, i el ple ha continuat en una format reduït d'uns 70 diputats a l'hemicicle, a causa de les mesures sanitàries per la pandèmia de coronavirus.

Retorn a la Mesa

Vergés tornarà a estar a la Mesa del Parlament, ja que anteriorment va formar-ne part com a secretària quarta durant els primers mesos de l'anterior legislatura, fins que va ser nomenada consellera de Salut i va haver d'encapçalar la lluita contra la Covid-19 des de la Generalitat.

La fins ara vicepresidenta primera del Parlament, la republicana Anna Caula, ha estat nomenada secretària general de l'Esport pel nou Govern, i ja va anunciar dies enrere la seva voluntat d'abandonar la Mesa i també el seu escó com a diputada.

Quan tot just fa dos mesos que ha començat a caminar la legislatura, ja s'han produït dues baixes a la Mesa del Parlament. A diferència de la marxa de Caula, la de Jaume Alonso Cuevillas va ser conflictiva. Unes declaracions de l'advocat de Junts posant en dubte la utilitat d'impulsar declaracions simbòliques van forçar la seva dimissió.

El seu relleu com a secretari de la Mesa va ser motiu de polèmica, perquè es va produir en plena agitada negociació entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana per la investidura de Pere Aragonès. Els republicans van amagar amb no donar suport a la candidata proposada per Junts, Aurora Madaula, com a mecanisme de pressió. Finalment, però, ERC va garantir el seu suport. 

 

Imatge principal: l'exconsellera Vergés, ja al seu lloc de vicepresidenta primera del Parlament / Foto: ACN