José Luis Rodríguez Zapatero segueix sent un dels grans defensors dels indults parcials als presos polítics concedit pel govern de Pedro Sánchez, a diferència d'altres figures socialistes com Felipe González. Avui, Zapatero ha assegurat que la mesura de gràcia ajudarà "sens dubte" a calmar i afavorir el clima polític a Catalunya. 

"Valentia i convicció" del govern espanyol

Per l'expresident, la situació catalana és "el gran tema d'Espanya" i ha indicat que cap conflicte com aquest "s'ha solucionat sense la iniciativa, valentia i convicció", que hauria demostrat el govern de Sánchez. Amb tot, però, Zapatero preveu que la seva fi no serà senzilla d'assolir i calcula que "la reconstrucció porti, almenys, quatre o cinc anys".

Segons el seu parer, la crisi amb Catalunya perdura des de 2010, "11 anys de fractura política, econòmica i social amb la voluntat d'anar a cap lloc, cap a la independència".  Ara, el 2021, amb els indults, ha esdevingut "el moment clau" perquè aquesta divisió pugui acabar.  

La independència no és viable, segons Zapatero

Aquest matí el dirigent socialista ha intervingut en la presentació d'un llibre sobre l'atemptat d'ETA a la localitat d'Arnedo, a La Rioja ocorregut el 1995. Abans, preguntat per la premsa pel diàleg entre els dos governs, ha apuntat a aquests 4 o 5 anys de converses, ja que "els temps són així", però s'ha fixat en el fet que "ara mateix hi ha dues coses fonamentals que comencen a coincidir".

Zapatero feia referència al fet que, segons ell "Els que van ser independentistes i van proclamar aquesta independència saben que això no és viable", en referència a la carta de Junqueras renunciant a la via unilateral que ell mateix va celebrar, definint-la com "una passa definitiva" pel diàleg. Per altra banda, també ha destacat que "hi ha un Govern disposat a prendre la iniciativa i a treballar pel retrobament".

En aquest sentit, l'expresident ha desitjat que es trobés una "solució més o menys definitiva", encara que reconeix que no serà fàcil. Per això, es conforma que catalans i espanyols "convisquem amb una estabilitat, sensatesa política i sense ruptures institucionals". A més, ha valorat les nombroses visites al rei a Catalunya, fins a tres en dues setmanes, indicant que "comença a existir una certa normalitat amb l'Estat". 

Demana "autocrítica a la dreta" 

Per altra banda, ha volgut enviar un missatge a la dreta espanyola, assegurant-los que "la immensa majoria de la gent de bé d'aquest país, que vol la convivència amb Catalunya, ha de recolzar, estimular perquè això ajuda al fet que tots donem un cop de mà". A més, els ha demanat que facin un "exercici d'autocrítica" i ha recordat que l'actual president del Govern, Pedro Sánchez, va recolzar el PP en la seva anterior etapa de Govern en relació amb la situació de Catalunya.

Preguntat per la seva relació amb Sánchez, ha dit que no li donaria cap consell; que quan ell vol el crida. "Sé el que és estar al capdavant d'un Govern i ell té tota la informació", ha apuntat. 


A la imatge principal, Zapatero en un acte a Barcelona / EFE