Els set presos polítics de Lledoners han sortit reafirmant-se en el seu compromís amb la independència i la seva lluita per l'amnistia. La mesura de gràcia del govern espanyol, condicionada a no delinquir, i la seva posada en llibertat genera un sentiment contradictori que els set presos de Lledoners han volgut aclarir davant el centenar de persones que els han volgut veure sortir de la presó. De fet, en el moment de la sortida s'ha pogut sentir algun xiulet ràpidament tapat per crits d'"independència".

Amb la mateixa força de sempre, Jordi Cuixart ha encetat un torn de parlaments en què tots han coincidit a donar les gràcies als grups de suport i a la força de la ciutadania.

Lledoners, presos políticos, Jordi Cuixart con los dedos levantados - Sergi Alcàzar

Les primeres paraules, però, han estat un record per als exiliats Carles Puigdemont, Marta Rovira, Toni Comín, Clara Ponsatí, Anna Gabriel i "per a tots aquells i aquelles que avui estan patint més durament la repressió", ha dit Cuixart des de l'escenari muntat amb motiu de la seva sortida.

Avui no ens han fet callar

"Avui no és un dia de renúncia, és un dia que ens reafirmem, que seguim lluitant, per no deixar ningú enrere", ha proclamat el president d'Òmnium Cultural durant un discurs abrandat i aclamat per tots els assistents. "La repressió no ens ha vençut i no ens vencerà. No existeix l'indult que farà callar el poble de Catalunya. Avui no ens han fet callar, avui hem sortit a donar la cara i no callarem mai", ha replicat Cuixart.

Cuixart no s'ha donat per vençut i ha posat el focus a Europa: "Si avui som fora és perquè l'Estat no ens ha pogut aguantar més dies dins la presó, no han pogut per la pressió d'Europa ni per la pressió dels catalans i les catalanes".

Jordi Cuixart ha acabat amb un missatge: "Fa 4 anys vaig entrar a la presó com a president d'Òmnium i el meu únic objectiu era sortir-ne com a president d'Òmnium, perquè l'estat espanyol mai decidirà qui és el president d'Òmnium Cultural".

 

"Sortim tots junts, dignes"

Jordi Sànchez ha seguit amb els parlaments. Molt més tranquil, el secretari general de Junts per Catalunya ha fet clares referències a la condicionalitat dels indults: "Sortim tots junts, dignes, units, dempeus per guanyar la llibertat d'aquest país, no ens tirarem enrere. No acceptarem cap silenci a canvi de cap indult".

"Per tota la gent que hem cregut que aquest país guanyaria la seva llibertat, per tots aquells homes i dones que l''1-O van dipositar el vot confiant que el país seria un estat independent en forma de república, ho farem, ho farem junts i ho farem bé. Guanyarem", ha reblat Sànchez.

 

Quim Forn ha sortit amb la pancarta de "Freedom for Catalonia" dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 i recordant, també, el seu pas com a regidor de la ciutat de Barcelona.

"Si avui som aquí és perquè ens heu ajudat a poder sortir d'aquí", ha dit Forn, refermant, també, el seu sentiment independentista: "Podem afirmar que sortim amb unes conviccions inamovibles. Continuem pensant el mateix".

"Som més forts que mai i aquestes conviccions ens porten a dir que seguirem lluitant per la independència i contra la repressió. Treballant per l'amnistia i la justícia al nostre país", ha conclòs.

 

 

Josep Rull ha agraït el suport, s'ha refermat en la seva lluita independentista i, com Jordi Turull, no ha volgut donar una imatge de claudicació davant dels indults. "Ens han donat un indult condicionat, revisable i parcial, que ho sentin ben fort: el nostre compromís per culminar el que vam començar l'1-O ni és condicionat, ni revisable ni parcial", ha dit Turull.

"Avui no s'acaba res"

"Avui no acaba res. Sortim a treballar per la llibertat", ha dit Raül Romeva, que ha precedit Oriol Junqueras en els parlaments que han fet minuts després de sortir de la presó de Lledoners.

"Continuem treballant per l'amnistia dels 3.000 represaliats d'aquest país. Ens comprometem com sempre i renovem el compromís de treballar per tots ells, per tots els represaliats, treballem per la llibertat de tothom i per la llibertat d'aquest país", ha dit Oriol Junqueras, que ha estat interpel·lat durant el seu parlament per un espontani que ha cridat: "Per la independència".

Preso Politics indult Lledoners Sergi Alcazar 003

"La presó no ens plega davant de res. El país ens necessita tant com sempre i més que mai", ha dit Junqueras, que ha acabat amb un clam per tornar a la política "tot allò que mai hauria d'haver sortit de la política".