L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat aquest dimarts que la carta del líder d'ERC, Oriol Junqueras, és "la millor notícia de la legislatura" i suposa un "pas decisiu" a Catalunya, ja que el dirigent independentista ha "ficat" la via de la unilateralitat "al bagul dels records".

En una entrevista a La Sexta, Zapatero ha assenyalat que la missiva de Junqueras "obre una expectativa inequívoca al diàleg, al retrobament i a encarrilar el problema" a Catalunya. Un canvi d'actitud, ha assenyalat, que arriba després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi "obert la possibilitat dels indults".

"Fins i tot abans que s'hagin aprovat han produït un canvi tan important. Aquesta és la força d'una política d'acostament, reconciliació, d'allargar la mà fins i tot després del que va succeir el 2017. Aquesta és la grandesa de la democràcia, perquè tot el que s'aconsegueix té aquesta força que ens dona l'esperança en el diàleg", ha afirmat.

Segons el seu parer, la carta en la qual Junqueras reconeix que la via unilateral no és viable ni desitjable suposa que el dirigent d'ERC "ha ficat" les seves intencions separatistes "al bagul dels records". "Em sembla que és fonamental. Estem vivint un moment decisiu, així ho considero", ha afegit.

Els indults guanyaran amb el temps

En aquesta línia, l'expresident espanyol ha dit que és "qüestió de temps i de confiança en la democràcia" saber si Junqueras és sincer en les seves intencions. Per a Zapatero, "qualsevol altra via" portaria a "situacions" que provocarien un malestar i una distància permanent" a Catalunya.

Així, el que va ser cap de l'Executiu ha demanat de confiar en la paraula de Junqueras. "Sempre hi ha un camí per a la democràcia, i aquest camí se sol caminar amb el diàleg, la bona fe. Donem-li suport", ha continuat, recordant altres fites que es van aconseguir d'aquesta mateixa forma, com la Transició o el final de la banda terrorista ETA.

Preguntat pel cost polític que pot tenir per al Govern de Sánchez la concessió dels indults als líders del 'procés', Zapatero ha opinat que "a mesura que passi el temps la percepció serà més favorable". Per això, ha demanat que tots els que volen la "unitat d'Espanya" posin alguna cosa de la seva part.

Crida al PP

Precisament, l'expresident socialista ha fet una "crida a la reflexió" al líder del PP, Pablo Casado, que té una "enorme responsabilitat com a líder de l'oposició" per "contribuir a encarrilar la situació a Catalunya".

En aquest context, Zapatero ha recordat que quan els populars van haver d'afrontar la declaració unilateral d'independència, els socialistes van ser allà per donar suport a Mariano Rajoy. "Li demanaria que reflexionés, no li demanaria que donés suport al Govern. Només li demano que reflexioni des del que va ser l'Estatut de 2006, en quin nivell estava l'independentisme, que va passar després, com és ara i si vol construir. Dir que no a tot, que es trenca Espanya és una retòrica vana i buida", ha conclòs.

 

Imatge principal: L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero / Foto: ACN