Després que aquest dimarts el president espanyol, Pedro Sánchez, aplanés el camí per atorgar els indults, ha rebut una allau de crítiques, principalment, de la dreta espanyola. Ara bé, no tot són veus en contra. Aquest dimecres, el mandatari ha rebut el suport de l'expresident, José Luís Rodríguez Zapatero, que s'ha mostrat favorable d'indultar els presos polítics.

"Això és una valoració política, no del Suprem", ha exposat Zapatero en una entrevista a Canal Sur. Des del seu punt de vista, la decisió si es concedeix aquest perdó és una qüestió de l'Estat i, per tant, política, per la qual cosa no és de l'àmbit de la justícia. En aquesta línia, ha defensat que el govern espanyol i el PSOE defensen la seva "convicció" sobre la necessitat "d'acostar postures i dialogar" perquè "mai més es torni a veure el que es va produir l'octubre del 2017 amb un govern del PP".

Presos polítics lledoners tercer grau   Europa Press

Una imatge dels presos polítics abans d'ingressar a Lledoners / Europa Press

Traïdors

Segons una enquesta publicada aquest dimecres el 67% dels espanyols estan en contra de la concessió dels indults. Ara, enmig de l'espera que de rebre l'informe del Tribunal Suprem, que es preveu que el redacti aquesta setmana, les formacions de la dreta espanyola han afirmat que Sánchez és un "traïdor" en la sessió de control que ha tingut lloc aquest dimecres al Congrés dels Diputats. 

 "Les grans decisions que obren espais sempre van acompanyades d'adjectius de traïció, com em va passar a mi quan vaig acostar la fi d'ETA", ha assegurat Zapatero, un missatge amb el qual ha llançat una ofensiva contra el PP, Cs i Vox contraris la concessió dels indults. A més, en aquesta mateixa línia, ha afegit: "Ara ens diran traïdors, però a mitjà i llarg termini servirà per trobar un marc d'encaix a Catalunya i Espanya".

Per una altra banda, també ha retret al PP que no doni suport al govern espanyol en una "qüestió d'Estat" com és el conflicte català alhora que ha recordat que els socialistes sempre ho han fet. En aquest sentit, ha recordat que el PSEO va donar suport a Mariano Rajoy en l'aplicació del 155 a la Generalitat de Catalunya.