Una setmana després de l'excarceració dels presos independentistes, s'ha resolt la incògnita sobre el retrobament esperat entre els dos principals líders de l'1-O, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Tal com ha avançat ElNacional.cat aquesta tarda, el president d'ERC ha sol·licitat veure's amb el president exiliat a Waterloo, després que l'intent de veure'l aprofitant el ple de dimarts al Parlament Europeu d'Estrasburg no hagi estat possible, perquè Puigdemont no tenia planejat assistir-hi. El contacte, ho ha confirmat aquesta nit en una entrevista al FAQS el propi Junqueras, serà dimecres a Brussel·les

Durant l'entrevista a TV3, el vicepresident del Govern durant l'octubre de 2017 ha reconegut que vist amb perspectiva, faria les coses diferent. "Tornaria a fer l’1 d’octubre, millor, sent més i més forts, estenent la mà a més gent", ha apuntat. En la línia del que ja havia expressat dies abans de l'indult, ha posat en qüestió la viabilitat de la unilateralitat. "Aquesta via ens ha demostrat que no obre la porta del reconeixement internacional", ha dit. I per comptar amb aquest aval imprescindible de la resta d'estats del món, Junqueras defensa que és indispensable demostrar la predisposició al diàleg. 

El president d'ERC ha reflexionat que les declaracions de Pedro Sánchez negant el referèndum no li han sorprès, li ha semblat "normalíssim", perquè respon al guió previst. Això sí, ha insistit que "ni que sigui una mica millor", la seva actitud és millor que la del PP. 

La relació amb Puigdemont

Fidel al seu estil habitual, Junqueras ha passat de puntetes dels temes més espinosos. Ha evitat polemitzar amb Puigdmeont i ha negat haver llegit el llibre on l'acusa de deslleialtat. El dirigent republicà ha definit la relació entre tots dos de "molt bona". 

El cert, però, és que si bé han tingut algun contacte per persones interposades i s'han escrit i trucat en alguna ocasió puntualla interlocució no ha estat gens fluïda, tot al contrari, com a conseqüència de les condicions de repressió a la qual s'han vist abocats. Des de la distància s'han intercanviat retrets públics en diverses ocasions. Puigdemont acusa qui va ser el vicepresident del seu Govern de deslleialtat en el llibre on relata l'experiència viscuda durant la tardor calenta de 2017. De la seva banda, Junqueras ha afirmat públicament que la seva decisió de quedar-se a Catalunya va ser per mantenir-se al costat de la ciutadania. 

L'encontre entre Puigdmeont i Junqueras, on hi seran també la resta d'indultats, es produirà en ple debat obert sobre la viabilitat de la taula de diàleg amb l'Estat, que es reactivarà al setembre. L'endemà de la seva cita amb Pere Aragonès, Pedro Sánchez va declarar al Congrés que mai no hi haurà un referèndum sobre la independència de Catalunya. En les setmanes prèvies a l'indult, l'article d'Oriol Junqueras recelant de la unilateralitat va incomodar Junts per Catalunya. És evident que l'estratègia entre republicans i junters no s'ha sintonitzat encara que tornin a governar plegats. I Puigdemont i Junqueras en són la viva imatge.