L'expresident del govern espanyol Felipe González ha apuntat que en un "moment històric" com l'actual "hi ha algunes decisions que porten a carrerons difícils i estrets, amb sortides complicades si no es tenen clars els marcs de convivència que s'han de respectar". Ho ha dit avui dilluns, un dia abans que es publiquin els indults als presos polítics, encara que no ha volgut fer una al·lusió directa a la decisió del govern espanyol. 

González ha assistit avui a l'entrega del premi Rojana-Alfredo Pérez Rubalcaba, que organitza la seva fundació. En arribar a l'acte, preguntat pel seu parer sobre la mesura de gràcia, no ha volgut donar la seva opinió, només ha dit que considera que no seran el preludi d'una reforma constitucional.

Respectar les regles del joc

Així, encara que no s'hi hagi referit directament, durant l'acte l'expresident espanyol s'ha fixat en diverses ocasions en la necessitat de respectar "les regles del joc", la Constitució i l'ordenament jurídic, també aquells que no hi estiguin d'acord, en referència als independentistes. González ha fet referència al moment històric actual, referint-se a la pandèmia, a la crisi econòmica, però també a la situació catalana. "Ara hem de defensar els valors i les regles del joc de la democràcia", unes normes que, segons ell, "quan es pretenen canviar, no es poden atropellar". 

En una entrevista al programa de televisió El Hormiguero, González ja s'havia mostrat contrari als indults. En aquella ocasió va apuntar que "en aquestes condicions, jo no faria l'indult", referint-se a l'informe negatiu del Tribunal Suprem, mentre alhora defensava que l'espanyola és una democràcia "madura".  

L’opinió de Zapatero

A diferència de González, el també expresident espanyol José Luís Rodríguez Zapatero s’ha reafirmat en la seva opinió que els indults són una “decisió valenta” i que resultarà “molt positiva per a Espanya”. Zapatero ha assistit al mateix acte que González i ell sí que ha volgut atendre la premsa a la seva arribada. 

Anteriorment, Zapatero ja s’havia posicionat a favor dels indults, definint-los com una decisió “convenient” perquè suposaran una passa endavant cap al diàleg. Així i tot, ja havia reconegut que entén que a curt termini poden generar rebuig entre la població espanyola, però que el govern espanyol està obligat a mirar a “llarg termini i defensar l’interès general”.