Així com n'hi ha hagut d'exitosos, també hi ha hagut tripijocs fallits de les clavegueres de Mariano Rajoy i l'excomissari José Manuel Villarejo amb els Pujol. Per exemple, el de la denúncia de Vicky Álvarez. L'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, fill del president Jordi Pujol, contava que l'havia acompanyat a Andorra amb diners en metàl·lic en bosses de plàstic. Però... el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz no la va admetre a tràmit. Així consta en unes anotacions de Villarejo a les quals ha tingut accés El Periódico, on apareix un altre nyap amb el president Artur Ms i uns suposats comptes a l'estranger.

L'excomissari escriu que Francisco Martínez, cap de gabinet del ministre Jorge Fernández Díaz, estava "molt decebut amb la resolució de Ruth (el jutge Ruz) de no admetre la denúncia". I és que havien fet tot el possible perquè la iniciativa arribés a bon port. "Reunió AN (Audiència Nacional). Salinas (el cap d'Anticorrupció, Antonio Salinas) s'encarregarà del tema. Toc rebut del fiscal general (Eduardo Torres-Dulce). Pendent del tema, avisar-los amb novetats", escriu. Però en àudios avançats anteriorment per El País, Fernández Díaz es queixava del fet que "Ruz no és el millor".  Cosa que havia corroborat el número dos de la policia espanyola, Eugenio Pino, que s'ha convertit en el primer condemnat per aquestes pràctiques policials. Concretament, va intentar introduir una memòria USB d'origen dubtós en el cas Pujol.

El jutge Ruz a l'Audiència Nacional

Després que la denúncia d'Álvarez fos rebutjada, va recaure a un jutjat ordinari de Madrid. Villarejo es va desplaçar fins allà per entrevistar-se en qualitat de suposat agent encobert amb l'aleshores degà dels jutges madrilenys, José Luis González Armengol. Tanmateix, la sala penal de l'Audiència Nacional va obligar el jutge Ruz a investigar els fets. Altres anotacions reflecteixen comentaris de Martínez a l'excomissari sobre "Salinas", un "jutge" i una "investigació matussera". El 31 de gener del 2013 el va informar de la suposada pressió exercida per l'ara ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, sobre Ruz. Li va comentar que en uns mesos deixaria l'Audiència Nacional, perquè com no era titular no podia mantenir-se al capdavant del jutjat central més de sis anys.

Ruz va mantenir-se a l'Audiència Nacional fins al 16 d'abril del 2015, cosa que li va permetre apartar els promotors de l'operació Catalunya i investigar el cas Pujol amb els seus policies de confiança. Uns policies amb qui va aconseguir finalitzar la seva instrucció de la primera època del cas Gürtel, per la qual va ser condemnat el PP com a partícip a títol lucratiu de la trama liderada per Francisco Correa i que va motivar la moció de censura que va acabar amb el govern de Mariano Rajoy. José de la Mata va substituir Ruz i, de la mateixa manera, va sospitar de determinats policies als quals va acabar apartat de la causa de la memòria USB amb informació dels Pujol. Va remetre les actuacions als jutjats de Madrid, on es va obrir un procediment que va acabar amb la condemna de Pino. Finalment, fonts d'Anticorrupció asseguren a El Periódico que tots els informes sense consistència que la policia del govern de Rajoy va presentar van ser rebutjats. Per exemple, l'escrit d'acusació contra la família Pujol en el qual no figura Vicky Álvarez com a testimoni sol·licitat per l'acusació pública (entre els dos centenars de testimonis).