Com si s'hagués engegat la metxa d'un coet de Sant Joan, la reunió de la consellera Laura Vilagrà amb el ministre Félix Bolaños ha activat els sectors de Junts més reticents a mantenir l'acord de Govern amb ERC. La contundència dels posicionaments sobre aquest tema ha provocat que es convoqués per aquest mateix matí de manera extraordinària i urgent una reunió de l'executiva del partit, segons ha pogut saber ElNacional. La trobada no ha tancat cap decisió concreta, però poc després de celebrar-se, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha sortit a carregar de nou contra la reunió d'ahir i ha reclamat a ERC, "menys reunions i més fer perdre votacions al PSOE al Congrés".

El moment tampoc no és casual. Es produeix en ple debat precongressual del partit, polaritzat per la ponència política que apunta la possibilitat que, un cop auditats els resultats de l'acord de Govern, es plantegi a les bases una consulta sobre continuar o no a l'executiu de Pere Aragonès. L'opció contrària a l'actual acord amb ERC, que defensa el sector que lidera la presidenta del partit, Laura Borràs, aixeca reticències en l'entorn de l'actual secretari general, Jordi Turull, però també en el sector més proper al seu predecessor, Jordi Sànchez. Aquests dirigents defensen la necessitat de ser decisius en les polítiques que adopta el Govern i el risc de quedar políticament arraconats en cas de marxar de l'executiu. Amb tot plegat, les costures de Junts es tornen a tibar quan tot just ha passat un mes del congrés en què es va renovar la direcció.

El debat es produeix, a més, amb una executiva que des de dilluns passat ha recuperat l'equilibri que havien pactat Borràs i Turull, després que dos dels noms que corresponia designar a la presidenta i que van ser tombats al congrés, entre els quals el secretari d'organització, han quedat finalment ratificats en una nova votació.

La reunió atia el debat

Des que dimarts es va saber que la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños s'havien citat aquest dimecres a Madrid per intentar recuperar les relacions entre els dos governs, la tensió entre Junts i ERC no ha parat de créixer. Tant la presidenta de Junts, com la vicepresidenta Aurora Madaula, han deixat clar internament, i també públicament, el seu posicionament, però també ho han fet alguns dels dirigents més propers a Carles Puigdemont com Josep Rius i Aleix Sarri.

El mateix dimarts, Junts va retreure als republicans que no se'ls havia informat de la trobada amb Bolaños fins poc abans que es va fer pública. Ahir, abans de la reunió, Turull va acusar ERC de blanquejar el govern de Pedro Sánchez i el CatalanGate; i finalment, després de la trobada, el president a l'exili, Carles Puigdemont, va carregar amb contundència contra la reunió. Tot i que Puigdemont ha abandonat la presidència de Junts, la seva veu continua sent determinant dins del partit. Aquest divendres, el president hi ha tornat desplegant tot el seu argumentari en contra de negociar sens fixar les condicions prèvies i sense unitat.

Borràs: "Aquest no és el camí"

Després de la reunió també l'actual presidenta de Junts va rebutjar en una piulada la trobada recordant que el Parlament ha aprovat diferents resolucions, amb el suport dels republicans, en que s'acorda la congelació de les relacions amb el govern espanyol fins que no s'aclareixi el CatalanGate. "Avui patim una nova divisió innecessària que ens afebleix i afebleix les decisions que hem votat tots al Parlament: ja ha quedat clar que aquest no és el camí", advertia.

També el secretari d'organització, David Torrents, alertava ahir al vespre a través d'una piulada del temor que l'entrevista entre la consellera i el ministre "més que un acord entre governs és un acord entre partits, PSOE i ERC". El diputat i també membre de l'executiva Salvador Vergés va rebutjar la reunió amb una piulada en que insisteix que el Parlament havia acordat congelar les relacions entre els dos governs i acaba reclamant: "Nosaltres som aquí on hauríem de ser tots. No en el nostre nom". Per la seva banda, Aleix Sarri, ha retret que "el diàleg s'ha convertit en un objectiu en si mateix tot i saber que el PSOE no es mourà ni una coma".

Davant d'aquesta cascada de reaccions, la qüestió que ara es planteja aquest partit és quin efecte ha de tenir en la continuïtat de l'executiu de coalició l'oposició oberta i contundent de Junts enfront de l'aposta de negociació amb l'Estat que apareix com el principal eix estratègic d'Esquerra.