Nou i inesperat gir argumental a Junts per Catalunya. La candidata a l'alcaldia de Barcelona i indiscutible pes pesant de la formació de Carles Puigdemont, Elsa Artadi, ha anunciat aquest dijous al seu entorn més proper la seva decisió de renunciar a encapçalar la llista de la capital catalana, segons ha pogut saber ElNacional.cat. De fet, Artadi es podria estar plantejant abandonar la política. La regidora, que és també vicepresidenta del partit i diputada al Parlament, hauria atribuït la seva decisió a raons personals. Aquest moviment s'incorpora al mogut escenari que té ara mateix Junts, en ple procés precongressual, després que el president, Carles Puigdemont, i el secretari general, Jordi Sànchez, han anunciat que no optaran a renovar els seus càrrecs i mentre Laura Borràs i Jordi Turull estudien la possibilitat de presentar una candidatura conjunta.

Precisament, Artadi va ser escollida candidata a Barcelona per a les eleccions de l'any vinent en unes primàries a començaments de febrer a les quals no es va presentar cap altra candidatura. Feia mesos que la dirigent de Junts havia centrat la seva feina en la cursa a l'alcaldia de la capital catalana. Aquest va ser l'argument que va esgrimir l'any passat quan va rebutjar formar part del Govern de Pere Aragonès després que totes les travesses l'havien assenyalat com a vicepresidenta. A més, un cop confirmada com a candidata va renunciar a la seva responsabilitat com a portaveu del partit, on va ser substituïda per un altre dels vicepresidents de la formació, Josep Rius.

Peça clau a Junts

Des que es va crear Junts, primer com a candidatura electoral per als comicis del 21 de desembre del 2017 i l'any passat com a partit, Artadi ha estat una de les màximes responsables de la formació i persona de confiança de Puigdemont. De fet va ser un dels noms que es va plantejar per assumir la presidència de la Generalitat el 2019, davant la impossibilitat d'investir un candidat de Junts. Finalment va ser Quim Torra qui va ocupar el càrrec. Aquell mateix any va ser número dos a la llista de Barcelona que va encapçalar el conseller Quim Forn, empresonat a Lledoners per la seva participació en el procés independentista. Durant aquesta legislatura s'ha hagut d'encarregar de liderar el grup municipal.

Els darrers mesos, però, ha mantingut unes relacions distants amb l'actual secretari general del partit, especialment arran de la forma com aquest va tancar l'acord de govern amb ERC, directament amb Pere Aragonès, després que durant setmanes ella havia estat responsable de la comissió del partit que negociava amb els republicans.

Artadi, de 45 anys, és economista de formació i doctora per la Universitat de Harvard. Entre d'altres activitats, va donar classes d'Economia a la Universitat Bocconi de Milà i va treballar per al Banc Mundial, abans d'entrar a treballar per a la Generalitat el 2011 de la mà del conseller Andreu Mas-Colell, com a assessora econòmica.