El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha realitzat avui el bolcat del telèfon mòbil del funcionari de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Roger Espar, per comprovar i contextualitzar els tres missatges de veu  de WhatsApp que va enviar-li la presidenta del Parlament, Laura Borràs: el primer quan era directora de la Institució; el segon, diputada i  el tercer, consellera de Cultura. La fiscalia acusa Borràs de malversació de fons i de prevaricació per haver concedit al seu amic, Isaías Herrero, divuit contractes menors, que sumen 309.000 euros, per fer el manteniment de la web de la ILC. L’advocat del funcionari, Juan Carlos Zayas, també ha presentat al TSJC l’escrit en el qual demana el sobreseïment i l’arxivament  de la causa contra ell, en assegurar que les proves demostren que “no tenia cap connivència ni concert” amb Borràs ni  Herrero per concedir-li els contractes a dit, uns al seu nom i altres a través d’altres empreses, com ara la cooperativa  Xarxa Integral. A la causa, hi ha un quart investigat, amic d’Herrero i acusat de presentar un pressupost  per a ell.

En l’escrit de l’advocat, de 32 planes, es precisa que el primer missatge de veu de Borràs a Espar és el  19 de desembre de 2017, en el qual li demana tots els contractes que la Institució va fer a nom d’Isaías. El funcionari -indica el seu advocat- no s’estranya perquè és la seva directora. Hi afegeix, però, que l’encàrrec li ho fa l’endemà que Isaías Herrero fos detingut pels Mossos d’Esquadra, per ordres de la titular del jutjat d’instrucció 9 de Barcelona, que inicialment investigava un tràfic de drogues i va obrir una peça separada amb el cas de la Institució de les Lletres Catalanes, en veure uns correus electrònics d’Herrero i una conversa amb un amic, sobre la  seva feina a la ILC.

Contractes

L’advocat detalla que des del 2013 al 2017 Espar  era tècnic de gestió administrativa i assegura que “no tenia cap decisió sobre la contractació” a la ILC i qui la tenien eren dues superiors: Laura Borràs, com a directora, i la responsable de gestió administrativa, la qual al jutjat d’instrucció també va ratificar que Espar no decidia res. El funcionari va substituir a la seva superior del juny del 2014 a l’abril del 2015 perquè estava de baixa, i assegura que tot i que la Intervenció delegada de Cultura va indicar a Borràs que havia de no fer més contractes menors, i fer-los de negociat, és a dir,  amb concurs públic, Borràs va dir-li que mantindrien els contractes menors el 2014. És a partir de l'octubre de 2016 que Espar supera unes oposicions i puja  de categoria, a responsable de gestió administrativa, però asegura que les relacions amb Herrero són professionals i qui  decideix a qui s'adjudiquen els contractes és Borràs,  que va deixar la direcció de la ILC el gener del 2018. Espar va declarar per primer cop com a investigat el 24 de maig passat davant el magistrat del TSJC, Jordi Seguí, després de canviar d'advocat.

Una altra irregularitat denunciada pel funcionari és que assegura que Borràs, quan ja no dirigia la ILC i era diputada al Parlament,  a principis del 2018, va visitar la  Institució  i va dir-los que els presentava unes persones que serien les encarregades de dur a terme la tasca de manteniment de la web de la ILC, que fins llavors feia Isaías Herrero, i altres empreses. L’empresa era Lovemos Cretive i les persones Jaume i Marina. Assegura que davant “aquell estrany oferiment per part de Borràs sense cap contracte, Espar va exterioritzar la seva reserva i desacord amb la insòlita proposta”.

Els altres àudios

En els altres dos àudios aportats pel funcionari, Borràs ja no és la directora de la Institució de les Lletres Catalanes. En el primer, datat el 7 de febrer de 2018, Borràs és diputada del Parlament i li exposa que li han dit que un agent dels Mossos, “un tal Josep Maria”, ha anat a la Institució a preguntar pels contractes d’Herrero, i ella li demana que un altre cop, l’avisi per saber què passa.  El segon missatge de veu de WatsApp és del 26 de juny de 2018, quan Borràs és consellera de Cultura, i li diu a Espar que encara no han pagat  una factura a Herrerro, que ho arregli i que ella li ha dit: “Si convé ja li ho pagaré jo.”

“Ni un cèntim”

L’advocat  de l'actual presidenta de JuntsxCat, Gonzalo Boye, ha afirmat  aquesta tarda, en el programa Tot es mou de TV3, que han d’analitzar tota la informació i els informes de la intervenció, però ha assegurat que: “No falta ni un cèntim”, en referència als contractes qüestionats i per descartar la malversació de fons.

En una resolució revocada perquè faltaven documents, el jutge del TSJC afirmava que Borràs va “abusar del seu càrrec” i va concedir al seu amic Herrero contractes menors (de 17.000 euros) per actualitzar la web de la ILC. Hi afegia que hi ha indicis per jutjar els quatre acusats pel delicte continuat de prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil i delicte continuat de malversació de cabals públics. La fiscalia s'ha de pronunciar ara si aprova que s'arxivi el procediment contra el funcionari de la ILC.