Pedro Sánchez continua perdent popularitat una setmana més. L'enquesta publicada aquest diumenge pel portal Electomanía mostra com de difícil ho tindrien els socialistes per guanyar les eleccions generals si se celebressin avui. Segons el seu sondeig, el PSOE mantindria la seva tendència a la baixa, com ja ho portava fent en les darreres setmanes, i s'enfonsaria fins als 94 escons al Congrés dels Diputats, en contrast amb els 120 que tenen ara. Per contra, el nou PP d'Alberto Núñez Feijóo remuntaria després de la crisi interna del partit i obtindria 6 diputats més respecte a la setmana anterior, consolidant-se com a tercera força parlamentària amb 71 seients. A conseqüència d'això, la pujada exponencial de la ultradreta frenaria una mica per primer cop en les últimes setmanes, i Vox es mantindria molt a prop dels socialistes amb 93 escons, malgrat perdre'n 3 respecte al diumenge passat.

Setmana horribilis

El líder dels socialistes espanyols ha patit a les enquestes les conseqüències d'una altra setmana marcada per les polèmiques, malgrat l'aparició del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, davant el Congrés, i l'acte en suport als refugiats d'Ucraïna a Barcelona, Sánchez no ha pogut tapar la seva controvertida visita a Rabat. A banda de les crítiques per l'entrega del Sàhara Occidental al rei del Marroc, sembla que les faltes de respecte subtils dels marroquins cap als espanyols també li han passat factura. D'altra banda, la crisi amb el Marroc ha tornat a despertar el malestar amb els socis de govern d'Unidas Podemos, que han contradit amb una proposta aprovada pel Congrés la decisió de recolzar l'autonomia del Sàhara. Així, el PSOE s'enfonsa una setmana més en els sondejos, deixant via lliure a la dreta, que continua agafant força. En l'anterior enquesta, els socialistes van perdre un punt sencer del vot, principalment a causa de la mala gestió dels preus de l'energia i l'aturada dels transportistes. Aquest diumenge, el PSOE només obtindria un 24,7% del vot total, en contrast amb el 28% que van obtenir a les generals del 2019.

La dreta es consolida

D'aquesta manera, la ultradreta de Santiago Abascal, i la més moderada de Feijóo, es consoliden una setmana més. Davant la possibilitat que Vox acabi avançant el PSOE i es col·loqui com a primera força en les enquestes, sembla que el pla del PP d'estendre una mà als socialistes i conjurar una gran coalició els ha atorgat una certa estabilitat, sobretot després de la patacada arran de l'eixida de Pablo Casado. De moment, diferenciar-se dels ultres i apostar per una imatge més centrista ha premiat els populars en els sondejos, i ja obtindrien el 19,6% del total del vot aquest diumenge.