La bandera d'Espanya cap per avall que ha aparegut en un sopar del president espanyol, Pedro Sánchez, amb el rei alauita Mohammed VI, significa en protocol, si no es tracta d'un error, una mostra de rendició o de desastre, o una petició d'auxili naval. És una imatge potent que ha estat utilitzada almenys en una sèrie i un film americans, amb la intenció de denunciar una situació distòpica o apocalíptica. 

bandera Sánchez Mohammed 

La bandera espanyola cap per avall, darrere Pedro Sánchez i Mohammed VI

A la sèrie House of Cards, que descriu un president dels EUA distòpic, hi va aparèixer una bandera nord-americana cap per avall, com una denúncia a la situació política del país. Just el dia que el president Donald Trump va prendre possessió del càrrec, el 20 de gener del 2017, la sèrie va publicar un teaser de la cinquena temporada que s'obria amb la bandera dels EUA onejant davant el capitoli, però en obrir-se en pla es veia que estava de cap per avall. El teaser anava acompanyat del text "Nosaltres fem el terror", i es va interpretar en la premsa nord-americana com una expressió d'angoixa per l'accès a la presidència de l'histriònic dirigent republicà. Aquest és el tuit que va fer la sèrie.

No només hi ha aquest cas. A la pel·lícula A la vall d'Elah (2007), protagonitzada per Tommy Lee Jones i Charlize Theron, també apareix la bandera nord-americana cap per avall, i acompanyada d'un títol bíblic que fa referència a l'indret de la batalla entre David i Goliat cap al 1.000 abans de Crist. Narra la història d'un veterà de guerra que investiga la desaparició del seu fill Mike, el qual, després de tornar de l'Iraq, de forma inexplicable no s'ha presentat a la seva base sense permís. Amb l'ajuda de la detectiu Sanders va revivint les experiències del xicot a l'Iraq, però les autoritats militars no deixen de posar traves a la investigació, en un escenari angoixant i crític amb les institucions nord-americanes, vistes com un Goliat.

valleelahfilm

El cartell de A la vall d'Elah, amb la bandera nord-americana a l'inrevés

En el sopar amb Sánchez i el rei Mohammed VI celebrat al Palau Reial, hi va haver el problema de la bandera, però no hi van faltar els millors plats de la cuina marroquina: des de sopes i cremes, conegudes com la harira, fins a dolços tradicionals, dàtils, xai i ous bullits. Sánchez va estar acompanyat del rei però també del germà d'aquest, Mulay Rachid, i el fill i príncep hereu Mulay Hasan, amb tots els seus consellers reials. El sopar era l'anomenat iftar, amb què els musulmans trenquen el dejuni diari del ramadà. La crisi diplomàtica amb el Marroc es tanca després de 483 dies amb aquesta instantània i un comunicat del govern del rei d'aquest país del nord d'Àfrica on segella en el primer punt de l'acord que "Espanya reconeix la importància de la qüestió del Sàhara per al Marroc i els esforços seriosos i creïbles del Marroc en el marc de les Nacions Unides per trobar una solució mútuament acceptable. Així, Espanya considera la iniciativa d'autonomia del Marroc, presentada l'any 2007, com la base més seriosa, realista i creïble per resoldre aquest conflicte" i enterra l'autodeterminació.