El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el rei del Marroc, Mohammed VI, van escenificar ahir en un sopar a Rabat l'entrega de la sobirania del Sàhara Occidental en mans dels marroquins. En reacció a això, l'exlehendakari del PNB, Juan José Ibarretxe, ha expressat aquest divendres a Twitter la seva "indignació" per la gestió del PSOE davant aquesta crisi. En el seu contundent missatge, Ibarretxe s'ha mostrat avergonyit per tenir la nacionalitat espanyola, perquè "m'agradi o no, estic involuntàriament implicat en la seva decisió", ha dit. És per això que ha demanat perdó al poble saharaui dos cops, en castellà i en euskera.
 

EuropaPress presidente gobierno pedro sanchez rey mohamed vi cena marruecos rabat sahara occidentalEl sopar de Pedro Sánchez amb el rei del Marroc en la seva visita a Rabat / La Moncloa

"Perdó al Sàhara"

TUIT ibarretxe sahara occidental

"Encara que soc basc tinc, ara com ara, passaport espanyol i em sento indignat per l'abandonament del govern espanyol-PSOE amb el Sàhara Occidental. M'agradi o no, estic involuntàriament implicat en la seva decisió. Per tant, humilment, perdó Poble Saharaui!!!" ha piulat. Així, Ibarretxe s'ha posicionat aquest divendres clarament en contra la decisió del govern espanyol de recolzar l'autonomia marroquina del Sàhara Occidental. En el seu missatge, l'exlehendakari ha incidit especialment en la responsabilitat dels socialistes a l'hora d'arribar a aquest acord amb el Marroc, i la responsabilitat indirecta que atorga als ciutadans de l'Estat arran de la seva decisió. I és que el PSOE es va quedar sol ahir dijous en el Congrés dels Diputats, davant la proposició no de llei recolzada per la majoria dels altres partits, inclosos els seus socis de govern d'Unidas Podemos, de celebrar un referèndum al Sàhara Occidental.

Polisario no es rendeix

El delegat del Front Polisario a Espanya, Abdulah Arabi, ha criticat l'acord subscrit durant la visita al Marroc del president Sánchez, per a 'reactivar el diàleg sobre la delimitació d'espais marítims', i ha advertit que el Tribunal General de la Unió Europea ja ha establert que només el poble sahrauí pot decidir el futur de les seves aigües. Arabi ha afirmat a Europa Press que el Marroc "instrumentalitza" visites com la de Sánchez i ha advertit que "és molt difícil que compleixi els acords". En aquest sentit, ha assenyalat que el regne alauí recorre al "xantatge" i a la "manipulació" perquè països com Espanya accedeixin a les seves pretensions, en aquest cas reconeixent el pla d'autonomia del Marroc sobre el Sàhara Occidental. "Espanya no ha mesurat la decisió i tindrà moltíssims problemes", ha vaticinat el representant del Polisario, en recordar la solitud del PSOE en el Congrés dels Diputats, que ha rebutjat el "gir radical" de Sánchez per a "agradar" a Mohamed VI.