Hores abans de la trobada a Rabat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el rei Mohamed VI, el Congrés dels Diputats ha deixat sol el PSOE en la seva decisió d'alinear-se amb el Marroc en el conflicte del SàharaEl ple ha aprovat amb els 168 vots a favor de Podem, ERC, Bildu, PNB, Junts, PDeCAT i PP una proposició no de llei de Podem, ERC i Bildu de suport a les resolucions de l'ONU que recullen la celebració d'un referèndum al Sàhara. La iniciativa ha comptat amb 118 vots en contra del PSOE i 61 abstencions de Vox i Cs. El Sàhara ha dividit els partits del govern espanyol i la majoria de la investidura.

La votació ha tingut lloc poques hores abans que Pedro Sánchez viatgi a la capital del Marroc per sopar amb el rei Mohamed VI per establir les bases de la nova situació que s'obre un cop el Marroc va filtrar una carta de Sánchez on apuntava que l'opció de l'autonomia per al Sàhara i no el referèndum que recullen les resolucions de l'ONU és la "més viable". La iniciativa que s'ha aprovat aquest migdia al Congrés aposta per l'aplicació de "les resolucions de l'ONU i la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara, en el convenciment que només el diàleg, la negociació i l'acord dut a terme de bona fe i de manera constructiva, d'acord amb el dret internacional, ajudaran a assolir una solució política justa, realista, viable, duradora i acceptable per les dues parts al conflicte polític".

Dures crítiques a Pedro Sánchez

Inicialment, els socialistes havien anunciat el seu vot a favor, però finalment s'hi ha oposat. L'argument ha estat els recels a l'exposició de motius, que critica obertament el gir unilateral de l'executiu. Una crítica que va quedar palesa durant la intervenció dels grups durant el ple de dimecres, sobretot la del seu soci de govern. El diputat de Podem Gerardo Pisarello va acusar els socialistes de convertir la realpolitik "en un trist exercici de cinisme". Des de les files d'ERC, la diputada Marta Rosique va acusar el govern espanyol de saltar-se 74 resolucions de l'ONU i fer-ho "de la pitjor manera possible: sense avisar el Congrés dels Diputats i els seus socis del govern de coalició", en referència a Podem.

El diputat de Bildu Jon Iñarritu també va carregar contra Pedro Sánchez i va destacar que el canvi de posició "unilateral" del govern espanyol és "una injustícia contra el poble sahrauí", mentre que el representant del PNB, Aitor Esteban, va defensar l'esmena de la seva formació perquè el text que s'aprovi reconegui explícitament el dret d'autodeterminació del poble sahrauí. El representant de la CUP, Albert Botrán, va acusar el govern espanyol de "trair" el poble sahrauí a canvi que Marroc faci la "feina bruta" de fer de "mur" contra la immigració.