El president espanyol, Pedro Sánchez, proposarà aquest dijous, en una reunió a les 11 del matí, al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, 11 grans pactes i demanarà un "canvi de rumb" en l'estratègia del PP, segons ha avançat El País i ha confirmat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, a la cadena Ser. Segons Bolaños, aquests pactes es plantegen per part de Sánchez per tractar de recuperar "consensos bàsics" trencats en els darrers anys, com "complir la Constitució renovant el CPGJ", treballar de manera conjunta per tal de donar resposta a les conseqüències de la crisi i lluitar contra la violència de gènere. Aquesta agenda de pactes que presentarà aquest dijous Sánchez estarà dividida en quatre blocs. Segons el govern espanyol cap d'aquests plantejaments semblen impossibles de pactar amb el PP, tot i que Feijóo també presentarà les seves propostes i Sánchez està disposat a negociar. "Esperem que Feijóo faci un gir en l'estratègia del PP", ha assegurat Bolaños. Tant La Moncloa com el PP transmeten la idea que d'aquesta reunió ha de sortir un canvi clar i un nou ambient, però seran els líders els qui concretaran la fórmula.

Propostes

El primer d'aquests grans blocs, que el PSOE considera imprescindible per a recuperar les bones relacions entre partits, és el "compliment i actualització de la Constitució i la regeneració democràtica". Sánchez també pretén enfilar la renovació dels òrgans constitucionals. El predecessor de Feijóo, Pablo Casado, va deixar pendent la renovació del CGPJ, que ja fa dos anys que el mandat està caducat, i que ha de permetre també rellevar un terç dels membres del Tribunal Constitucional, aquesta votació s'espera que sigui abans de 12 de juny. El segon gran pacte seria la renovació del Tribunal Constitucional, també abans del 12 de juny, que arribaria una nova renovació de quatre membres, dos a proposta del govern i dos del CGPJ, que a més canviarà la majoria d'aquest òrgan decisiu, que passaria a estar controlat pels progressistes amb un 7 a 5. El tercer gran acord és la reforma de l'article 49 de la Constitució, que permetrà eliminar el terme “disminuït” i substituir-lo per “discapacitat”, una reclamació històrica d'aquests col·lectius. Aquesta qüestió ha resultat impossible pactar-la amb Casado durant el seu mandat. Per últim, el quart acord s'orienta cap a la reforma de la llei electoral per aconseguir eliminar el vot pregat dels espanyols que viuen a l'estranger, però sembla que aquesta reactivació serà abans del 20 d'abril. 

El segon bloc, el relacionat amb les mesures econòmiques, és el que sens dubte més interessa a Feijóo perquè, segons ha assenyalat aquests dies, és on vol marcar la pauta de les seves mesures econòmiques; sobretot, al voltant de baixades d'impostos. Sánchez oferirà un acord amb tres punts clau. Bolaños no ha aclarit la resposta del president espanyol a la proposta de Feijóo de rebaixa de manera immediata l'IRPF. Ha recordat que "ja hi ha una rebaixa d'impostos a la factura del llum" que costa "entre 10.000 i 12.000 milions d'euros" a l'erari públic. L'executiu espanyol espera que la trobada permeti aplanar el camí perquè el PP s'abstingui voti a favor del paquet de mesures per pal·liar els efectes de la crisi que s'ha de convalidar al Congrés dels Diputats. La Moncloa està disposada a tramitar el decret com a projecte de llei perquè els grups hi puguin introduir esmenes. A més, el president espanyol aspira al fet que Feijóo doni suport a l'acord assolit per Espanya i Portugal a la UE per establir un topall de 30 euros al preu majorista del gas. També pretén que el PP faci un gir en l'estratègia de denúncia sistemàtica de mala gestió dels fons europeus i doni suport al repartiment del govern espanyol.

Mesures socials

En l'àmbit social, Sánchez vol que el PP es comprometi a mantenir el consens respecte a la violència de gènere, després que els populars han cedit als plantejaments de Vox en els seus pactes per construir governs autonòmics. Feijóo fa uns dies va arribar a parlar de violència intrafamiliar, tot i que després va especificar que sí que reconeixia la violència vicària, usant el nom de la llei amb el qual els d'Abascal proposen reemplaçar la llei de violència masclista a Castella i Lleó. Aquest és l'únic punt en el qual el president reclama un posicionament dels populars clarament distanciat de Vox. Un altre dels punts delicats és refer el pacte antitransfuguisme de què el PP es va desmarcar a Múrcia, quan va captar diputats de Cs per evitar la moció de censura del PSOE i de Cs a López-Miras. L'últim bloc inclou dos punts sobre polítiques d'Estat. Aquest dijous al vespre el president espanyol viatja a Rabat per sopar amb el rei Mohamed VI i consolidar l'inici de la "nova etapa" que obre la renúncia de l'executiu a la posició tradicional sobre el Sàhara i el suport al pla d'autonomia del Marroc. Sánchez aspira al fet que Feijóo doni suport explícit a aquesta opció, així com a les actuacions de l'executiu sobre Ucraïna.