Sánchez fa entrega de les claus del Sàhara Occidental Mohammed VI. Acompanyat pel ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha viatjat aquest dijous a Rabat a bord de l'avió de la Força Aèria Espanyola. Sánchez i el rei Mohammed VI han mantingut una reunió i, després d'aquesta, ambdós han signat una declaració conjunta que, entre altres punts, reestableix "immediatament i gradualment" les connexions marítimes i de passatgers fins a l'obertura de totes les freqüències, així com començar l'operació 'Pas de l'Estret'. D'altra banda, han acordat que se celebrarà una reunió d'alt nivell abans que acabi el 2022. En el document, Espanya reconeix "la importància de la qüestió del Sàhara Occidental per al Marroc" i reitera que "la iniciativa d'autonomia marroquina, presentada el 2007, és la base més seriosa, realista i creïble per a resoldre" aquestes diferències. Altrament, s'inclou una normalització de la circulació de persones i mercaderies "de manera ordenada". El que no inclou, en canvi, és un punt sobre la necessitat de garantir la integritat territorial i la sobirania.

En aterrar a la capital del Marroc, poc abans de les 16:15 h (hora local), el futur dels saharauis ja estava decidit, i les relacions bilaterals amb l'estat espanyol suposadament reparades. Així i tot, Sánchez no havia volgut avançar als periodistes si de la seva trobada amb el monarca en sortirien acords concrets sobre la reobertura de fronteres o l'operació 'Pas de l'Estret'. En senyal de bona fe, els marroquins han trencat el dejuni d'aquesta jornada del ramadà amb el sopar o l'iftar al Palau Reial de Rabat, acompanyats dels representants espanyols.
 

pedro sanchez presidente españa rei marruecos mohammed vi rabat - moncloaSánchez i Mohammed VI es donen la mà al Palau Reial de Rabat / La Moncloa

Visita a Rabat

En aterrar a Rabat, Sánchez i Albares han rebut la benvinguda del seu homòleg marroquí, Aziz Ajanuch, i el cap de la diplomàcia d'aquest país, Naser Burita. També els ha acompanyat l'ambaixadora del Marroc a Madrid, Karima Benyaich, que va retornar al seu lloc el passat 20 de març després d'abandonar-lo ara fa un any per la decisió d'Espanya d'acollir al líder del Front Polisario, Brahim Gali, tractat en un centre hospitalari a l'Estat. Aquest dijous, Sánchez ha assegurat que la visita a Rabat és quelcom "important" i és un primer pas per a restablir la confiança, i que a poc a poc s'aniran fent avanços i passos concrets. D'altra banda, ha insistit que amb el Marroc hi ha un "bon acord" per a iniciar una nova etapa en la relació bilateral després de gairebé un any de crisi bilateral. "Per múltiples motius, no sols el migratori, havíem de normalitzar relacions", ha sostingut el president.

Visita de Sánchez al Marroc / Jorge Villar

Referèndum

Quant a la iniciativa sobre un referèndum al Sàhara presentada avui mateix per Podemos, ERC i EH Bildu que ha tirat endavant amb el vot en contra del PSOE, que s'ha quedat sol davant els vots del PNB, Junts, el PDeCAT i el PP, Sánchez ha dit que ho "respecta", encara que s'ha reafirmat en la seva decisió de reconèixer el pla d'autonomia marroquina com la base més realista per a solucionar el contenciós. "Respecto el que s'ha aprovat en el Congrés", ha afirmat el president, que ha defensat el pas que va donar amb la seva carta del 14 de març a Mohamed VI, en la qual va afirmar que el pla d'autonomia marroquina per al Sàhara és "la base més sòlida, creïble i realista" per a aconseguir una solució. "Em reafirmo en què aquesta és la millor posició en l'interès general d'Espanya", ha insistit.