Setmana convulsionada per al socialisme espanyol. Segons el darrer sondeig del portal Electomanía fet públic aquest diumenge, el PSOE hauria perdut un punt respecte a les enquestes de fa set dies, un 25,4% del vot total. Si les eleccions se celebressin aquest 27 de març, el partit dirigit per Pedro Sánchez només aconseguiria 99 escons al congrés, el que significa una davallada de 21 diputats en comparació amb els darrers comicis i de 8 només en l'última setmana. Per contra, la ultradreta de Vox guanyaria encara més pes en l'àmbit estatal i, després d'avançar el PP arran de la crisi interna del partit, se solidificaria com a segona força parlamentària amb 97 escons, amb només dos diputats per darrere del PSOE i tres més que en la setmana anterior. D'altra banda, els populars recuperarien quatre escons en aquesta setmana i obtindrien 64 seients al congrés dels diputats. Davant aquests resultats, és del tot probable que la manca de solucions per part del govern espanyol davant l'aturada dels transportistes, la pujada dels preus de l'energia i la crisi amb el Marroc hagi passat factura a l'Executiu.

Tsunami electoral

Els analistes d'Electomanía qualifiquen el retrocés del PSOE de "tsunami electoral". En només una setmana, les crisis de l'energia i el transport que de moment segueixen sense resoldre's, la imatge de Pedro Sánchez des de Brussel·les, i l'abandonament del Sàhara a favor de les relacions amb el Marroc, ha alimentat el populisme de dretes de manera exponencial. Si això li sumem el debacle del PP en les enquestes arran de la crisi interna entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso, entenem que aquest ha estat el terreny perfecte per l'increment de l'ultradretisme. Si les eleccions generals se celebressin aquest mateix diumenge, els socialistes patirien per la proximitat de Vox, només dos escons per darrere del PSOE, i la primera força parlamentària estaria molt disputada. Pel que fa als altres partits, Unidas Podemos esgarraparia un escó més respecte a la setmana anterior, amb 33 diputats al congrés, mentre que Ciutadans obtindria un sol escó. Pel que fa a l'independentisme, Esquerra mantindria 13 escons una setmana més, mentre que Junts per Catalunya en perdria un respecte al diumenge passat, i en trauria 9 en total. La CUP també aguantaria 2 diputats al congrés.

Energia

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha aconseguit un premi de consolació a la cimera del Consell Europeu, que havia d'abordar els problemes sobre l'energia causats per la guerra d'Ucraïna. El govern espanyol no ha assolit el seu objectiu de desacoblar el gas del rebut de la llum, fins al punt que ni tan sols s'ha arribat a discutir, i tampoc la idea d'intervenir de ple el mercat per canviar el sistema de fixació de preus marginalistes, però se li ha acceptat de forma genèrica que Espanya i Portugal tindran un tracte especial i seran considerades una "illa energètica". Això obre la porta a què els dos Estats puguin posar topalls, de manera autònoma, el preu del gas al mercat ibèric, perquè repercuteixi en el preu de la llum, però la Comissió Europea haurà d'autoritzar les mesures concretes.